Zagreb, 26.08.2024. - Podvo?njak Savska cesta otvoren je za promet nakon dvadeset dana rekonstrukcije rasvjete. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINI?/ lsd
HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ
28.8.2024., 07:45
VEĆINA IPAK VOLI SKUPLJA VOZILA

Za rabljeni automobil Hrvati moraju raditi - 11,7 mjeseci

Prosječna prodajna cijena uvezenih automobila je 15.874 eura

Hrvatski građani za rabljeni automobil moraju izdvojiti gotovo godišnju plaću. Pokazalo je to istraživanje tvrtka carVertical, specijalizirane za podatke o automobilima. Istraživanje je provedeno kako bi se utvrdilo koliko mjeseci treba raditi da bi se priuštio prosječan rabljeni automobil u europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, ovisno o prosječnoj plaći u svakoj od tih zemalja.

Studija je pokazala kako se dostupnost automobila znatno razlikuje od zemlje do zemlje. Nakon analize stanja na tržištu rabljenih automobila u 23 europske zemlje uključene u studiju, utvrđeno je da je za kupnju prosječnog rabljenog automobila potrebno gotovo deset mjeseci rada. Za mnoge vozače kupnja takvog automobila mogla bi biti izazov, ističu autori istraživanja.

Hrvatska je na 7. mjestu među 23 zemlje, odnosno hrvatski bi građani morali raditi 11,7 mjeseci kako bi kupili rabljeni automobil, što je više od europskog prosjeka. Mađari za takvu kupnju trebaju raditi nešto manje od 11,2 mjeseca. Portugalski vozači morali bi raditi najduže u Europi kako bi si priuštili prosječan rabljeni automobil, i to do 22,4 mjeseca, slijede Rumunji s 15,4 mjeseca i Srbi s 14,7 mjeseci. Najmanje bi za automobil morali raditi Finci, i to samo 2,7 mjeseci, slijede Nijemci sa šest mjeseci te Švicarci sa 6,1 mjesec. "Financijski stručnjaci općenito preporučuju da se na automobil ne troši više od šest mjesečnih plaća. Međutim, u većini zemalja u kojima je provedeno istraživanje, kupci automobila krše to pravilo i traže skuplje modele", navode iz tvrtke carVertical.

CIJENE BILJEŽE LAGANI PAD

Najmanje se na rabljeni automobil potroši u Ukrajini, i to oko 5000 eura, Latviji 7500 eura i Finskoj 8000 eura. Kupovna moć ovih zemalja također jako varira i prosječna plaća u Ukrajini je 394 eura, u Latviji 1100 eura, a u Finskoj je veća od 2900 eura. Automobilski stručnjak iz tvrtke carVertical Matas Buzelis napominje da se prodaja rabljenih automobila oporavila od stagnacije te da je stanje na tržištu bolje u odnosu prema prošloj godini. Kako je počela prodaja potpuno novih vozila, tržište rabljenih vozila konačno je ispunjeno rabljenim automobilima koji su bili u posjedu samo jednog vlasnika, čime kupci dobivaju širi izbor. “Vidimo znakove stabilizacije tržišta rabljenih automobila na cijelom kontinentu. Cijene rabljenih automobila dosljedno bilježe blagi pad, a ponuda rabljenih automobila odgovara potražnji za tim vozilima. Razlozi zbog kojih ljudi nisu prodavali svoje automobile konačno su nestali – ne moraju čekati godinama da dobiju svoje nove zamjenske automobile”, objašnjava Matas Buzelis.

Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1200 eura. Prema podacima Carinske uprave, u 2023. godini u zemlju su uvezena 81.733 rabljena osobna vozila po prosječnoj prodajnoj cijeni od 14.008 eura, a 2022. uvezena su 64.253 rabljena automobila po prosječnoj cijeni od 12.524 eura. U prva četiri mjeseca ove godine prosječna prodajna cijena uvezenih automobila porasla je na 15.874 eura. "Međutim, budući da podaci odražavaju samo situaciju uvoza rabljenih automobila, stvarne cijene rabljenih automobila u Hrvatskoj mogu se malo razlikovati", navode autori istraživanja. U Hrvatskoj su među najpopularnijim modelima automobila Volkswagen Golf i Opel Astra. Srednja cijena Golfa je 17.000 eura, a za kupnju je potrebno oko 14,2 mjeseca rada. S druge strane, Astra stoji oko 13.000 eura, što znači da je za kupnju potrebno približno 10,8 hrvatskih mjesečnih prosječnih plaća.

Na suprotnom kraju je Švicarska, u kojoj je prosječna vrijednost rabljenog automobila gotovo 39.000 eura. Međutim, prosječna plaća u Švicarskoj najviša je među svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje i ona iznosi 6377 eura. Slijede Austrijanci, s prosječnom cijenom automobila od 28.500 eura, te Portugalci, s 24.200 eura. Iako su budžeti za automobile u Austriji i Portugalu slični, plaće se znatno razlikuju i one iznose 2600 eura u Austriji i manje od 1100 eura u Portugalu.