osijek, 9 veljače 2024, 8,30 sati, kbc, ohpb, onkologija, dnevna bolnica, dr ilijan tomaš, novinar tomislav prusinasnimio zdenko pušić
Zdenko Pušić
9.8.2024., 18:01
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Upisane 534 narudžbe za onkološke pacijente

Do početka kolovoza ove godine upisane su 534 narudžbe za onkološke i onkološki suspektne pacijente, a vrijeme čekanja na pregled kraće je od pet dana, priopćilo je u petak Ministarstvo zdravstva. Od uvođenja uputnica za onkološke i onkološki suspektne pacijente do 6. kolovoza ove godine upisano je 149 narudžbi za onkološke pacijente i 385 narudžbi za onkološki suspektne pacijente. Prosječni broj dana čekanja pregleda na temelju onkološke i onkološke suspektne narudžbe kraći je od pet dana, odnosno 4,67 dana, što je rezultat uvođenja prioriteta za onkološke pacijente u Hrvatskoj koje je pokrenulo Ministarstvo zdravstva. Time je omogućeno liječnicima obiteljske medicine da onkološkim i pacijentima za koje postoji sumnja onkološkog oboljenja osiguraju potrebni dijagnostički pregled u najkraćem roku za pet onkoloških sijela - dojku, prostatu, pluća, probavni sustav i kožu. "Nakon uspješno završenog pilot-projekta brze obrade onkoloških i onkološko suspektnih pacijenata, u kojem su aktivno sudjelovali KBC Rijeka i liječnici iz sustava primarne zdravstvene zaštite u Primorsko-goranskoj županiji, ostale zdravstvene ustanove u Hrvatskoj pozvane su da se uključe u projekt onkoloških uputnica i osiguranja brzog pregleda pacijenata", priopćio je ministar zdravstva Vili Beroš.
Istaknuo je da su sve zdravstvene ustanove višekratno upoznate s obvezom onkoloških koordinatora u bolnicama da osiguravaju žurne i kontinuirane preglede i liječenje onkoloških pacijenata, a liječnici primarne zdravstvene zaštite, ovisno o procjeni stanja bolesnika, mogu i trebaju zatražiti dodjelu prioritetnog termina za onkološkog ili onkološki suspektnog pacijenta te propisati odgovarajuću uputnicu. Ministarstvo zdravstva 10. lipnja ponovno je podsjetilo pružatelje bolničke zdravstvene zaštite na obvezu uključivanja u spomenuti projekt te potrebu za pravovremenim otvaranjem termina.