06.08.2023., Sinj - 308. Sinjska alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-pase Celica koja je brojala 60.000 vojnika. predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, Dragan Primorac Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
PIXSELL
30.7.2024., 11:22
VLADAJUĆA STRANKA I PREDSJEDNIČKI IZBORI

HDZ-ov kandidat mogao bi se “otkriti” u Kninu ili Sinju

U anketama su navodno najbolje prošli Dragan Primorac, Ivan Anušić i Oleg Butković

Iako javnost s nestrpljenjem očekuje tko će biti HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima krajem godine, vladajuća stranka do kraja ovog tjedna vjerojatno neće službeno izići s imenom. No dan D mogla bi biti proslava godišnjice Oluje u Kninu, 5. kolovoza, a možda i Alka dan prije.

Ove godine te dvije manifestaciju padaju dan za danom, i očekuje se da će u Knin i Sinj doći ponovno kompletan državni vrh, dakle i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. No to će biti prilika da HDZ bar neformalno predstavi svog kandidata, ako dotad ne bude i službene objave.

“To je ozbiljan posao, mnogo je ozbiljnije odabrati kandidata nego to izgleda", odgovorio nam je jedan visokopozicionirani član vladajuće stranke na pitanje o tome kako to da HDZ i dalje čeka. Zoran Milanović, naime, odavno je najavio kandidaturu uz podršku SDP-a i HSS-a, svoju obznanu imala je i nezavisna Marija Selak Raspudić, kandidaturu preko društvenih mreža objavljuje i Mislav Kolakušić, a i Karolina Vidović Krišto, iako nije uspjela ući u Sabor u proljeće te danas politiku gleda sa strane.

POTPORA DP-a

Dr. Dragan Primorac, koji bi mogao okupiti oko sebe i više stranaka, i širi dio biračkog spektra. To je važno kako bi i Domovinski pokret dao podršku, a, za razliku od Mire Gavrana, Primorac je spreman u tu bitku i ići. On je na izborima 2009. već bio kandidat za predsjednika države. S obzirom na to da je u anketi prošao najbolje od ostalih testiranih kandidata, on u ovom trenutku slovi kao najizglednije ime. Primorac je bivši ministar obrazovanja u eri Ive Sanadera do 2009. godine, uz to je sveučilišni profesor, ekspert iz forenzične genetike, stalni sudski vještak i trenutno obnaša dužnost predsjedajućeg Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednika International Society of Applied Biological Science (ISABS).

U vladajućem HDZ-u u ovom trenutku važu između imena Dragana Primorca te ministara Ivana Anušića i Olega Butkovića, koja su testirali u anketama, a ime predsjednika Matice hrvatske, pisca Mire Gavrana gotovo je nestalo sa scene nakon što je on izjavio kako se ipak ne bi upuštao u tu bitku. No u HDZ-u i dalje misle kako Gavran ima sve karakteristike za takvu kandidaturu, od činjenice da je nagrađivan i poznat pisac preko institucije koju vodi pa do činjenice da može "natkriliti" sferu samo jedne stranke i biti višestranački kandidat, uz podršku DP-a. Njegovo je ime u javnost prvo izišlo, ali reakcije medija bile su "orkestrirane" protiv njega, kako kažu u vrhu stranke, pa je čovjek ustuknuo. No u stranci se i dalje smatra kako bi on mogao biti protuteža Milanoviću - dok aktualni predsjednik ima agresivnu retoriku, Gavran ima potpuno drukčiji, akademski stil, i može pokazati drugačiju Hrvatsku od "kršitelja Ustava" čija je epizoda kandidature na izborima u travnju očito dijelom zaboravljena, iako je kao predsjednik Republike, koji mora biti nestranački čovjek po zakonu, tada Milanović ušao na sjednicu Glavnog odbora SDP-a i najavio kandidaturu za premijera. U vladajućoj stranci misle da se ta epizoda ne bi trebala olako zaboraviti, i potpuno je jasno da će nastaviti inzistirati na tome u kampanji, bez obzira na to tko bio njihov kandidat.

Stoga će se idućeg vikenda, odnosno u nedjelju i ponedjeljak, u Sinju i Kninu trebati s pažnjom promatrati tko će činiti delegaciju vladajućih uz premijera Andreja Plenkovića. Ako se pojavi Primorac, to će biti jasan znak da ima podršku za kandidaturu i da će to uskoro biti i službeno objavljeno. Možda tek i u rujnu, jer u vrhu HDZ-a kažu kako predsjednički izbori i nisu tako brzo, tek su u prosincu, ali će se jasno vidjeti tko je favorit za ovu utrku iz toga tko će se pojavljivati u blizini premijera Plenkovića sljedećih tjedana.