Anita Kesić, HPB

Anita Kesić, HPB

20.9.2024., 19:20
Anita Kesić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a

Hrvatska poštanska banka za snažnije poduzetništvo

Uspjehe HPB-a najbolje vide naši klijenti na temelju usluga i podrške koju im pružamo u svim segmentima poslovanja

Hrvatska poštanska banka jedna je od najvažnijih kreditnih institucija u Hrvatskoj s fokusom na poslovanju sa stanovništvom te malim i srednjim poduzećima. Kako HPB podržava poduzetnike u ulozi sve snažnijeg financijskog i savjetodavnog partnera, govori Anita Kesić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima.

Kako ocjenjujete poslovanje Hrvatske poštanske banke u prvih šest mjeseci ove godine, kakvi su pomaci ostvareni u Sektoru poslovanja s malim i srednjim poduzećima te kakvi su planovi za predstojeće razdoblje?

Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu 2024. uspješno je završila operativno pripajanje Nove hrvatske banke, te je ostvarila izvrsnu profitabilnost, s netodobiti od 45,1 milijuna eura, što je najbolji polugodišnji rezultat u više od 30 godina korporativne povijesti.

HPB je banka s najbržim rastom na bankarskom tržištu od 2020. godine, a veliki skok imovine u 2023., od gotovo 55 %, kao rezultat pravnog pripajanja Nove hrvatske banke i snažnih akvizicijskih aktivnosti potaknutih atraktivnom štednjom, omogućio joj je pozicioniranje među top 5 banaka u Hrvatskoj po vrijednosti imovine.

Vjerujem da uspjehe HPB-a najbolje vide naši klijenti na temelju usluga i podrške koju im pružamo u svim segmentima poslovanja. Mi u Sektoru poslovanja s malim i srednjim poduzećima (SME) proširili smo portfelj novim klijentima i time dodatno osnažili kvalitetu portfelja HPB-a te nakon uspješno provedene integracije nastavljamo s akvizicijom klijenata nudeći proizvode i usluge s ciljem jačanja tržišnog udjela i financiranja djelatnosti s održivim poslovanjem.

“Banka u Pošti"

Koliko poslovnica ima HPB i koliku ulogu ima projekt "Banka u Pošti" u pružanju usluga klijentima?

HPB ima najdostupniju poslovnu mrežu bankarskih proizvoda i usluga u Hrvatskoj: uz 66 vlastitih centara i 17 poduzetničkih centara diljem zemlje, usluge Banke su, zahvaljujući jedinstvenom projektu temeljenom na strateškom partnerstvu s HP-Hrvatskom poštom, na raspolaganju klijentima u više od 1000 poštanskih ureda.

Banka je prije gotovo četiri godine omogućila dostupnost svojih proizvoda u poštanskim uredima diljem zemlje i poslovnim korisnicima, što je, naravno, najvažnije za sredine u kojima do tada nije bilo potrebnih usluga.

Za naše klijente, male i srednje poduzetnike, to je iznimna pogodnost, jer su im na raspolaganju bankarske usluge u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, i na otocima ili u malim sredinama, gdje su financijske usluge dostupne upravo u poštanskim uredima.

Nastavljamo suradnju s HP-om kako bi poduzetnici u takvim mjestima jednostavno i brzo mogli ugovoriti transakcijski račun, usluge digitalnog bankarstva, kartice i kredite te obaviti poslove platnog prometa, a interes klijenata na terenu potvrda je važnosti našeg projekta "Banka u Pošti".

Koje bankarske proizvode i pogodnosti imate za svoje klijente?

Kvalitetni proizvodi za poslovne korisnike, stručan i uhodan bankarski tim i široka poslovna mreža temelj su partnerstva koje gradimo s našim klijentima. Polazimo od toga da je razumijevanje potreba klijenta, dobro poznavanje njegova plana i potencijala iznimno važno za bankarsku podršku i rješenje, koje pronalazimo zajedno s klijentom. Mi smo tu kako bismo gradili dugoročan odnos s klijentom, pratili ga u zahtjevima i inicijativama, širenju poslova, promjenama, restrukturiranju, pomogli prebroditi krize, prilagoditi se održivom modelu poslovanja, što je izazov i za poduzetnike i za nas, bankare.

Klijentima - malim i srednjim poduzetnicima, na raspolaganju je ugovaranje poduzetničkih paketa s pogodnostima i uštedama za korištenje određenim proizvodima (paketi HPB Starter, HPB Bilder i HPB Lider), mobilno i internetsko bankarstvo, debitne i kreditne kartice, financiranje na različite rokove i kroz različite programe, u skladu s konkretnim potrebama, te stalna savjetodavna podrška bankarskih timova.

HPB svojim klijentima omogućava otvaranje transakcijskog računa online, zahtjev za poslovni kredit također mogu predati online te zatražiti karticu, tako da nastojimo u cjelokupnom poslovanju omogućiti jednostavan proces i uštedu vremena i novca.

Već spomenuta dostupnost kroz najveću mrežu bankarskih usluga čini nas jedinstvenom kreditnom institucijom na tržištu jer takvim približavanjem klijentima pridonosimo stvaranju preduvjeta za kvalitetniji život i poslovanje hrvatskih poduzetnika, što donosi znatne benefite i lokalnoj zajednici i razvoju cijelog gospodarstva. Želimo našim klijentima biti na raspolaganju na način koji njima najviše odgovara - i u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima.

Kakvi su trendovi u upotrebi online-bankarstva kod vaših klijenata?

Razvojem digitalnog bankarstva i pružanjem inovativnih usluga omogućavamo klijentima brzinu i kvalitetu, bez kojih je financijsko poslovanje danas nezamislivo. Naša strateška odrednica u razvoju digitalnih rješenja jest pratiti i odgovoriti na zahtjeve klijenata, ali i proaktivno pružiti usluge koje prepoznajemo kao buduće trendove. HPB nastavlja s unaprjeđenjem internetskog i mobilnog bankarstva kako bismo klijentu sa što većim brojem usluga bili dostupni 24 sata.

Broj poslovnih subjekata koji imaju ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva mHPB porastao je u 2023. za 21 %, a volumen njihovih transakcija za 45 %. Rast se nastavlja u 2024. jer se naši klijenti u svakodnevnom poslovanju s Bankom sve više oslanjaju na digitalne kanale.

Kako planirate ostvariti ambiciju da postanete banka prvog odabira za male i srednje poduzetnike?

Sektor poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a pruža usluge za više od 15 tisuća klijenata s naglaskom na inovativnosti u poslovanju, unaprjeđenju mogućnosti financiranja i ponudi cjelovitih financijskih rješenja.

Banka kontinuirano unaprjeđuje i ubrzava proces odobravanja kredita te je 2023. razvijen brzi model odobrenja kredita, čime se klijentu omogućava brži pristup financiranju.

SME je, uz građane, najvažniji poslovni segment za koji HPB ima ambiciju daljnjeg rasta, ponudu efikasnije i konkurentnije usluge na temelju novih programa podrške i financiranja te daljnjeg jačanja kvalitete bankarskih timova u smjeru specijalizacije.

Aktivnosti Banke usmjerene su na podršku poduzetnicima kako bi bili još snažniji pokretači razvoja Hrvatske, da se održe i uspiju svi koji imaju perspektivu rasta, da nove poduzetničke snage dobiju zamah ako imaju izgleda za uspjeh, širenje, nova zapošljavanja. To je HPB-u velik motiv i još ćemo se snažnije i ambicioznije dokazati kao financijski i savjetodavni partner svojim klijentima.

Nama u HPB-u iznimno su važni projekti održivog razvoja, oni koji stvaraju uvjete za bolji život, povećavaju zaposlenost, zaustavljaju iseljavanje, odnosno pridonose povratku u našu zemlju - takve poslove i inicijative podržavamo.

Krediti za poljoprivrednike

HPB ima nekoliko kreditnih linija. Imate li kakve programe kreditiranja za OPG-ove, ali i veće poljoprivrednike?

Program financiranja malog i srednjeg poduzetništva provodimo s našim brojnim kreditnim linijama, sudjelujemo i u programima kreditiranja HBOR-a, koristimo se jamstvenim modelima HAMAG BICRO-a, a u poticanju razvoja gospodarstva itekako je važna i naša suradnja s ministarstvima, županijama i gradovima, jer poduzetnicima omogućuje subvencionirane kamatne stope.

HPB ima kratkoročne kredite za financiranje tekućih poslovnih aktivnosti i troškova u svakodnevnom poslovanju, održavanje likvidnosti, kao i posebno osmišljen kratkoročni poljoprivredni kredit do 13.000 eura. Dugoročni agrokrediti odobravaju se na deset godina za financiranje različitih dugoročnih ulaganja u poljoprivredu. U HPB-u smo svjesni važnosti naše poljoprivrede i proizvodnje hrane, a s posebnim optimizmom gledamo na ulogu OPG-ova, njihov rast i nove pothvate.

Cilj nam je, i sve smo aktivniji u tome, podrška onima koji tek započinju svoj poslovni put kao OPG, a jednaku potporu pružamo u svim industrijama, personaliziranim pristupom uz analize dosadašnjeg poslovanja i projekte klijenta, štiteći pritom i interese Banke i klijenta.