Osijek, 16. 09. 2022, Iflacija, sitni novac. Novac, besparica, navike, kultura stednje. Ilustracija.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
18.9.2024., 14:07
IZVJEŠĆE EUROSTAT-a

EU zabilježila blagu inflaciju u kolovozu

Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je usporila u kolovozu, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, potvrdivši istodobno procjenu za eurozonu koja također pokazuje zamjetno usporavanje rasta potrošačkih cijena.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, smanjena je u kolovozu na 2,4 posto, s 2,8 posto u prethodnom mjesecu, i najniža je od srpnja 2021. godine.

U eurozoni cijene su kolovozu bile više za 2,2 posto nego lani, potvrdio je Eurostat preliminarnu procjenu, što znači da su porasle istim tempom kao i u srpnju 2021. godine. U ovogodišnjem srpnju bile su porasle za 2,6 posto.

Najviše je u zoni primjene eura pojeftinila energija, za tri posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. U srpnju bila je poskupjela za 1,2 posto.

Svježa hrana poskupjela je pak za 1,1 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, gotovo isto kao i u prethodnom mjesecu.

Temeljna inflacija, kad se isključe cijene energije i svježe hrane, zadržala se na srpanjskoj razini i iznosila je 2,8 posto.

Najviše su u zoni primjene zajedničke valute u kolovozu poskupjele usluge, za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, gotovo kao i u srpnju.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene na oba područja porasle za 0,1 posto, pokazuju tablice europskog statističkog ureda.

Rumunjska ponovo na čelu

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU bilježila je i u kolovozu Rumunjska, i to u visini 5,3 posto. potvrdivši poziciju zemlje s najvišom stopom inflacije u EU koju 'drži' od kraja prošle godine. 

Slijede Belgija i Poljska s rastom potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 4,3 odnosno za četiri posto, navodi se u izvješću.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene prema HIPC-u u kolovozu bile za tri posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U srpnju bile su više za 3,3 posto. U prošlogodišnjem kolovozu godišnja stopa inflacije iznosila je 8,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u Hrvatskoj u kolovozu porasle za 0,1 posto, prateći prosjek eurozone i EU u cjelini, prema tablicama Eurostata.

Godišnja usporedba pokazuje da su daleko najblaže u kolovozu porasle potrošačke cijene u Litvi i Latviji, za 0,8 odnosno za 0,9 posto.

Blizu su Irska, Slovenija i Finska s rastom cijena za 1,1 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.