Zagreb, 10.09.2021 - Osječki sudac Zvonko Vekić dolazi na ispitivanje u Uskok. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ik
Hina
13.9.2024., 17:10
SLUČAJ MAMIĆ: DOKAZI SU IPAK ZAKONITI

Prijateljica osječkog suca dobila odbijenicu od suda

Zahtjev za izdvajanje dokaza u slučaju korupcije sud je ocijenio neodređenim

Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbu Nataše Sekulić za izdvajanje dokaza koje smatra nezakonitima u postupku u kojem je na zagrebačkom Županijskom sudu okrivljenja zbog korupcije zajedno s braćom Mamić, tri osječka suca i poduzetnikom Dragom Tadićem.

VKS je, ne navevši njezin identitet, izvijestio kako smatra da je prijedlog Nataše Sekulić za izdvajanje "nezakonitih dokaza" posve neodređen i paušalan. Prizivni sud je naveo kako je Sekulić, između ostaloga, tražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji zapisnik o ispitivanju koji je Zdravko Mamić dao Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu, kao i snimka ispitivanja Mamića u svojstvu osumnjičenika, čemu je nazočio i predstavnik Uskoka.

Druženje s Mamićem

Mamićev iskaz u Livnu bio je ključan za uhićenje i procesuiranje osječkih sudaca, za koje bivši izvršni dopredsjednik Dinama u bijegu tvrdi kako ih je potplaćivao radi donošenja odluke u njegovu korist. Uskok je u lipnju 2023. pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te pranja novca.

Uskok u optužnici navodi da se Krušlin u studenome 2016., kao prvostupanjski uskočki sudac, družio sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži maksimirskog stadiona. Mamić je pritom, radi stjecanja Krušlinove naklonosti kao suca osječkog Županijskog suda, stavio u njegovu ruku svoj skupocjeni sat Audemars Piguet, koji je sudac uzeo. Prema optužnici, Mamić je kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, ostvarivao osobne kontakte s Vekićem, također Uskokovim sucem.

Suci Ante Kvesić i Zvonko Vekić

Suci Ante Kvesić i Zvonko Vekić

Davor Javorović/PIXSELL

Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će osobno, koristeći se odnosom povjerenja te kolegijalnim i prijateljskim odnosima sa sucima osječkog Županijskog suda, pa tako i s okrivljenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti za Mamića i suokrivljenike ishoditi povoljne sudske odluke bez obzira na stvarno stanje spisa.

Put u Dubai

Uskok je precizirao kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva od sedam milijuna kuna u trećem predmetu. Prema dogovoru, Zdravko Mamić je kao protuuslugu u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca, ističe u optužnici Uskok.

ISTRAGA NAKON MAMIĆEVA USB STICKA

Stegovni postupak protiv dva osječka suca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, nakon afere u kojoj ih je Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe. Kada je presuda postala pravomoćna, Mamić je iz BiH dostavio Uskoku USB stick koji je sadržavao optužbe na račun sudaca Vekića, Krušlina i Ante Kvesića, a nakon toga je pokrenuta istraga koja je rezultirala uhićenjima sudaca zbog primanja mita i trgovanja utjecajem.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu, gdje su se dogovorili kako će ga preko Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za sebe povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao je poduzetnik Tadić. Uskok navodi i da su braća Mamić kao nagradu za pogodovanje podmirivali troškove putovanja Vekića i njemu bliskih osoba, među kojima je bila i Nataša Sekulić, u Dubai krajem 2017., ali i Vekićev odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Velikoj Britaniji na trošak HNS-a.

Prema Uskokovoj optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, a Vekić je kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem. VKS je u ožujku 2023. odbio zahtjev braće Mamić i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu. Navedeni suci više ne obnašaju sudačku dužnost, Vekić je razriješen na vlastiti zahtjev, a Krušlinu je izrečena stegovna kazna razrješenja dužnosti.