Osijek, 29. 08. 2024, Čepin, zbog dugotrajen suše naviše su stradali poljoprivredni usijevi, najviše kukuruz i suncokret.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.10.2024., 08:28
OSIGURANJE USJEVA I NASADA

Poljoprivrednicima preskupo, osiguravateljima neprofitabilno

Vremenske nepogode glavni su rizik, snažniji od poremećaja na globalnom tržištu

Osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada postalo je neprofitabilno jer su štete zbog klimatskih promjena sve izvjesnije, a s druge strane seljaci nemaju naviku osiguravati proizvodnju jer im je to skupo, pa traže naknadu štete tek kad su usjevi uništeni, kažu stručnjaci.

Gubitak prinosa ove godine zbog klimatskih anomalija na pojedinim kulturama je i do 90 posto. Stradala je sjemenarska proizvodnja, polja zasijana kukuruzom, sojom i suncokretom, a pogođeni su i brojni voćnjaci i vinogradi. Šećerna repa će na pogođenim područjima, prema prvim procjenama, uroditi tek s 20-ak posto očekivanog prinosa. Riječ je o kulturi koja zahtijeva visok intenzitet ulaganja, pa su osim s izravnom štetom proizvođači suočeni s dugovima zbog nabave sjemena, mineralnog gnojiva i sredstava za zaštitu bilja.

HPK PREDLAŽE ZAJEDNIČKI FOND

Kao rješenje za poljoprivrednike koji se ne odlučuju za osiguranje, Hrvatska poljoprivredna komora predlaže zajednički fond za upravljanje rizicima proizvodnje. On bi služio za naknadu šteta u poljoprivrednoj proizvodnji koje nastaju kao posljedica prirodnih nepogoda, bolesti životinja, bolesti bilja ili zagađenja okoliša i imaju znatan utjecaj na prihode poljoprivrednika. “Fond bi se trebao puniti doprinosom poljoprivrednih proizvođača, 30 posto, te kroz javna i sredstava EU-a, 70 posto”, objašnjava Kuskunović. Smatra da bi godišnji osigurani budžet trebao biti na razini 150 milijuna eura. “Ukupna poljoprivredna proizvodnja tako bi bila osigurana od gubitaka većih od 20 posto, a podnošenje zahtjeva za naknadu štete bilo bi daleko jednostavnije. Sama procjena šteta odvijala bi se hitno i ažurno, a isplata bi bila u kratkom roku”, kaže. Smatra pogrešnim što će Ministarstvo i u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike iz sredstava ruralnog razvoja godišnje trošiti 17 milijuna eura na sufinanciranje polica osiguranja od šteta većih od 20 posto poljoprivrednim proizvođačima i oko deset milijuna eura za obnovu poljoprivredne proizvodnje. “U svim dosadašnjim slučajevima u Hrvatskoj proizvodnja nije obnovljena na razinu prije katastrofa, a brojni poljoprivrednici pretrpjeli su štetu od koje se nisu oporavili”, kaže.

Mraz, poplave, tuča...

Suša nije jedina vremenska nepogoda koja je ove godine pogodila Hrvatsku. Proljetos je to bio mraz, zatim poplave, oluje i tuča. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva ukupnu štetu u posljednjih pet-šest mjeseci procjenjuje na više od 270 milijuna eura.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) kaže da je zbog klimatskih promjena i širenja bolesti životinja osiguranje tih vrsta rizika postalo neprofitabilno, te osiguravatelji traže povećanje premija i/ili ograničenje pokrića (primjerice, veće odbitne franšize, niži limiti pokrića, sužavanje širine pokrića ili isključenje određenih poljoprivrednih kultura). "To poljoprivrednicima, unatoč subvenciji države i lokalnih vlasti, može biti ozbiljna prepreka u sklapanju polica osiguranja poljoprivredne proizvodnje u opsegu koji bi ih adekvatno financijski zaštitio od rizika kojima su izloženi, posebice onih prouzročenih prirodnim nepogodama", kažu u Hanfi.

Poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović kaže da je utjecaj klimatskih promjena sve veći, kao i učestalost ekstremnih vremenskih događaja, pa je i sve veća šteta u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje. "Zato je potrebno proizvođače potaknuti da se osiguraju, ali i potaknuti državu i osiguravajuće kuće da smisle najbolje modele kako bi sve štete bile pokrivene", kaže Kuskunović. Dodaje da osiguravajuće tvrtke nisu pretjerano zainteresirane, jer je u poljoprivredi jako puno rizika, a poljoprivrednici nemaju naviku osiguravati proizvodnju i skloni su tražiti od države da im nadoknadi štetu tek kad su usjevi uništeni.

JOSIP PERINIĆ: BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA

Poljoprivrednik Josip Perinić kaže da je osiguranje nužno iako se čini kao trošak. “Ove godine osigurao sam kukuruz i dobro da jesam, jer oluja koja je donijela tuču napravila je štetu od 40 posto na tri table”, kaže. Objašnjava da će tek kada požanje preostalo i kada se utvrdi cijena kukuruza, vidjeti koliko će mu osiguranje isplatiti. Kaže da osiguranje nudi jednu cijenu zrna, te ako se cijena spusti, on automatski dobiva manje, a ako se cijena kukuruze digne, isplaćuje se već dogovorena cijena. “Uzgajam na 13 hektara zemlje, nešto toga je u najmu, a nešto je naše i baš zato sam uzeo europsku policu osiguranja usjeva”, rekao je. “Iako se nekima čini skupo, vrijedi osigurati usjeve, jer i bilo što je bolje od ničega”, kaže.

Glavni izazov

Prema podatcima Hanfe, osiguravanjem usjeva i nasada od ukupno 14 osiguratelja i četiri podružnice u Hrvatskoj bavi se pet društava za osiguranje i jedna podružnica. To su Adriatic osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje, HOK osiguranje, Triglav osiguranje i Vereinigte Hagelversicherung VVaG – Podružnica VH Hrvatska, koja se bavi isključivo osiguranjem usjeva i nasada, ali ne i životinja.

Kuskunović kaže da osiguranje poljoprivredne proizvodnje postaje velik izazov zbog klimatskih promjena, ali da je najveći problem "mala zainteresiranost osiguravajućih društava za osiguranje, kao i mali broj poljoprivrednika zainteresiranih za osiguranje". Ističe kako će postati neizbježno osiguravati poljoprivrednu proizvodnju, jer se klima mijenja takvom brzinom da su vremenske nepogode postale glavni rizik za proizvodnju, snažniji od globalnih poremećaja na tržištu hrane.

2000

gospodarstva u Hrvatskoj, od 160 tisuća, koristi se mjerom potpore osiguranju

Prema podatcima Hanfe, 2023. godine isplaćen je iznos štete na usjevima od 39,8 milijuna eura, što je 15,5 milijuna eura, ili 63,5 posto više, nego 2022. Glavni razlozi su izrazito nepovoljni klimatski uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju usjeva i nasada. Hanfa podsjeća na tuču u dolini Neretve 3. lipnja, bujične poplave u Kutini i okolici 6. lipnja, olujno nevrijeme 19. srpnja u 14 županija i Gradu Zagrebu, veliko nevrijeme u Istri 21. srpnja te vodene valove na Savi, Muri i Dravi početkom kolovoza.

Kuskunović kaže da upravo zbog takvih poremećaja vremena možemo vidjeti da su mjere za obnovu proizvodnje neučinkovite, pa obnove gotovo i nije bilo. "Kako se mjerom potpore osiguranju u Hrvatskoj koristi tek dvije tisuće gospodarstava od 160 tisuća, koliki je stvarni problem, vidljivo je nakon što se dogodila prirodna nepogoda", kaže. n