San Sebastian filmski festival, 2024.FOTKU POSLAO HUNDIĆ SA FESTIVALA
ALEX ABRIL/SSIFF
30.9.2024., 15:29
FILMSKI FESTIVAL U SAN SEBASTIANU

Zlatna školjka za najbolji film pripala dokumentarcu

Horor "Naricanje" ("El Llanto") u režiji Španjolca Pedra Martina-Calera dobio je Srebrnu školjku za najboljeg redatelja

Žiri 72. Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, koji je završen ovoga vikenda, donio je pomalo neočekivane no istovremeno i dobre i zanimljive odluke, koje (još jednom) pokazuju da se europski filmski festivali odmiču od tradicionalnih stavova i otvaraju prema svim oblicima filmskog izražavanja, autorskih tendencija i žanrovskih obrazaca.

Na ovogodišnjem Berlinalu trijumfirao je, doduše, potpuno nezasluženo, dokumentarac “Dahomey” u režiji Mati Diop, Nagrada žirija pripala je francuskoj znanstvenofantastičnoj komediji “Imperij” Bruna Dumonta, a Srebrnog medvjeda za izvanredan umjetnički dojam dobila je austrijska horor-drama “Vražja kupelj”. U Cannesu je Zlatnu palmu osvojila američka slapstick komedija “Anora” u režiji Seana Bakera, Nagradu žirija krimimjuzikl “Emilia Perez” Jacquesa Audiarda, a francuska je filmašica Coralie Fargeat nagrađena za najbolji scenarij za šokantni body horor “Supstanca”. I u San Sebastianu trijumfirao je dokumentarac: Zlatnu školjku za najbolji film osvojila je španjolsko-francusko-portugalska koprodukcija “Poslijepodneva samoće” (“Tardes de soledad”), koju potpisuje katalonski filmaš Albert Serra. Dokumentarci i igrani filmovi u istoj konkurenciji - vječno je pitanje, no “Poslijepodneva samoće” potvrđuju da je to (ponekad) itekako opravdano, jer radi se o zanatski perfektno upakiranom filmu, izvrsno režiranom i vizualno barokno slikovitim, koji se gleda poput nekog art house trilera. U fokusu filma je peruansko-španjolski borac s bikovima Andrés Roca Roy i njegova toreadorska “svakodnevica”, kojom se redatelj koristi kao okvir za višeslojnu predstavu o disciplini, slavi i testeronskom razmetanju, koje izgleda spektakularno iako je u svojoj osnovi potpuno besmisleno, neprimjereno i pogrešno. Redatelju to potpuno uspijeva koristeći se najmoćnijim oružjem sedme umjetnosti: moć vizualnog uz, koliko je potrebno, verbalno.

San Sebastian filmski festival, 2024., Albert SerraFOTKU POSLAO HUNDIĆ SA FESTIVALA

Albert Serra

ALEX ABRIL/SSIFF

Među “netradicionalne” pobjednike na velikim festivalima ugurao se i izvrstan horor “Naricanje” (“El Llanto”) u režiji mladog španjolskog filmaša Pedra Martina-Calera, koji je osvojio Srebrnu školjku za najboljeg redatelja. Priča prati tri mlade žene razdvojene desetljećima i kontinentima koje terorizira misteriozan stariji “muškarac” eterične pojave, kojega mogu vidjeti isključivo na videosnimci. Iako se film može okarakterizirati kao elevated drama, pregršt je jezovitih prizora i majstorski stvorene nelagodne atmosfere kako bi se etiketirao (i) kao punokrvni horor. Isto je priznanje ex aequo osvojila i Laura Carreira za svoj prvijenac “On Falling”, britansko-portugalsku socijalnu dramu o mladoj ženi koja radi u skladištu velikog logističkog centra. Film secira teme usamljenosti, dehumanizacije suvremenog društva, (be)smisla življenja zbog rada i traženja vlastitog mjesta pod kapom nebeskom.

Nagrađeni filmovi i autori (s pravom) više su impresionirali žiri od mnogo poznatijih kolega s kojima su se borili u glavnom natjecateljskom programu, kao što su Mike Leigh (socijalna drama “Hard Truths”), Joshua Oppenheimer (distopijski mjuzikl “The End”) i Edward Berger (vatikanska triler-drama “Conclave”). Od dokazanih autora nagradom se okitio samo Francois Ozon za scenarij svoje vrlo dobre (melo)drame s elementima trilera smještene u idiličnu ruralnu Burgundiju “Kad jesen stigne” (“Quand vient l’automne”). Za sporednu je ulogu u Ozonovu filmu nagrađen i mladi francuski glumac Pierre Lottin, a za glavnu ulogu Srebrnu školjku dobila je španjolska glumica Patricia López Arnaiz za obiteljsku dramu “Iskrice” (“Los destellos”). Posebnu nagradu žirija dobio je glumački ansambl američke drame “Posljednja plesačica” (“The Last Showgirl”) u režiji Gije Coppole, koji, među ostalima, čine Pamela Anderson, Dave Bautista i Jamie Lee Curtis.

Pamela Anderson i Gia CoppolaFOTKU POSLAO HUNDIĆ SA FESTIVALA

Pamela Anderson i Gia Coppola
 

ALEX ABRIL/SSIFF

I 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu pokazalo je zašto se radi o velikom i vrijednom festivalu. Uz bogat filmski i stručni program, izvrsne selekcije naslova iz cijelog svijeta i 5000 akreditiranih gostiju, u devet je dana festival pohodilo 160.000 gledatelja, što je uistinu impresivno za grad u kojem živi manje od 200.000 stanovnika. Ove je godine festival ugostio i niz svjetski poznatih i relevantnih imena, među kojima su bili i Monica Bellucci, Johnny Depp, Andrew Garfield, Isabelle Huppert, Lupita Nyong’o, Charlotte Rampling, Tilda Swinton, Javier Bardem i Cate Blanchett, čije je lice i krasilo službeni plakat.