The Olympic Cauldron rises after sunset near the Pyramid of the Louvre in Paris, France on Tuesday, August 6, 2024. The Olympic electric flame is 100 feet high with a 22-foot diameter ring of fire, and rises 200 feet in the air for a few hours every night. The 2024 Summer Games in Paris continues through August 11th. Photo by Pat Benic/UPI Photo via Newscom Photo: Pat Benic/NEWSCOM
PIXSELL
11.8.2024., 15:14
NAKON ZATVARANJA IGARA

Olimpijski kotao će postati trajna atrakcija u Parizu

Ideju je prvo natuknula pariška gradonačelnica rekavši za France 2 da je “vrlo zainteresirana”

Olimpijski kotao koji se golemim balonom svake noći podiže iznad Pariza postao je toliko popularan prizor da bi mogao postati trajna atrakcija u Gradu Svjetlosti.

Jedinstvena inačica olimpijskog plamena u vrtu Tuileries, između muzeja Louvre i obeliska iz Luksora, jedna je o mnogih inovacija ovogodišnjih Olimpijskih igara. Plameni prsten zapravo nema vatre, nego je načinjen od magle koju osvjetljavaju LED svjetiljke, koje je izradila francuska energetska tvrtka EDF, a koriste se električnom energijom iz posve obnovljivih izvora. Svake noći u vrijeme zalaska sunca 30-metarski balon na dva sata podiže kotao u nebo.

Svih 10.000 dnevnih karata za gledanje izbliza kako se podiže bilo je rezervirano sve do kraja Olimpijskih igara, a balon će se vratiti za Paraolimpijske igre, krajem mjeseca. "Stvaran" olimpijski plamen, prenesen iz Grčke u Francusku, postavljen je nekoliko koraka dalje od kotla u zaštićenoj svjetiljci.

Mnogi političari sada govore o tome da bi kotao trebalo učiniti trajnim dodatkom Parizu. Odluka je na vladi predsjednika Emmanuela Macrona. On je novinarima prošlog tjedna rekao da bi zamisao "bila san mnogih ljudi" i da će se njegov tim "tome pravodobno posvetiti". Ideju je prvo natuknula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je televiziji France 2 rekla da je "vrlo zainteresirana" za to da se kotao zadrži u gradu.

- Ja nisam ta koja odlučuje, jer se nalazi na području Louvrea, koji pripada državi. Stoga sam pisala predsjedniku - kazala je.

To je ubrzo dovelo do malog natjecanja, jer je čelnica šire pariške regije Valerie Pecresse predložila da bi se kotao mogao premjestiti u Parc de La Villette, na rubu grada, u slučaju da ne smije ostati u Tuileriesu.

Golema popularnost nove znamenitosti, kod koje se tisuće ljudi svaki dan fotografiraju, iznenadila je i njezina dizajnera Mathieua Lehanneura.

- Duboko me dira, što nisam očekivao, ili bar nisam u ovoj mjeri. To je obrnuti zalazak sunca: ritual i dnevno podizanje olimpijskog sunca. Podrška je bila trenutačna. Razmišljali smo o tome i dizajnirali ga da ga se potpuno može reciklirati nakon Igara, a sada razmatramo njegovu dugoročnu sudbinu - rekao je za AFP.