USPJEŠNO ZAVRŠEN FESTIVAL CINEHILL
Samir Cerić Kovačević
29.7.2024., 18:01
ZAVRŠEN FESTIVAL CINEHILL

Cinehill Propeller osvojio film "Kad svane dan" Rúnara Rúnarssona

Mirković: Privukli smo filmofile sa svih strana, možemo reći da je ovo bilo doista dobro izdanje, novo buđenje festivala

Nebo koje se namrgodilo u predvečernjim satima kao i nevrijeme u okolici nisu spriječili svečanost zatvaranja Cinehilla, nasljednika Motovun Film Festivala, na izletištu Petehovac u Gorskom kotaru. Publika je na Sanjkalištu, kinu na otvorenom, u zavidnom broju pozdravila dobitnike nagrada koje su obznanili članovi četiriju žirija.

Nagradu glavnog žirija Cinehill Propeller osvojio je film "Kad svane dan (When the Light Breaks)" islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona. U obrazloženju glavnog žirija, kojeg su činili Milja Mikkola, Luka Peroš, Danilo Šerbedžija i Yesim Ustaoglu, stoji da film nagrađuju "zbog poetskog i suptilnog filmskog jezika, delikatne glume i pripovijedanja, baveći se neočekivanom teškom situacijom na način koji osvaja gledatelje dramatskim lukom njegovih originalnih likova".

USPJEŠNO ZAVRŠEN FESTIVAL CINEHILL
Samir Cerić Kovačević

Snažna poruka

Rúnarssonov vrlo emotivan i dirljiv uradak dobitnik je i nagrade žirija filmskih kritičara FIPRESCI, uz obrazloženje da je film sjajno režiran, da je žiri film osvojio slojevito profiliranim karakterom intrigantne protagonistice koja se suočava s tragedijom o kojoj ne smije otvoreno govoriti, te snažnom porukom o tome da iznenadni udarac sudbine može zauvijek promijeniti živote skupine mladih ljudi koji vjeruju da su zaštićeni ljubavlju i prijateljstvom.

Nagradu Cinehill Shorts za kratki film dobio je "Worker's Wings (Radničke ruke)" kosovskog redatelja Ilira Hasanaja, specijalno priznanje dodijeljeno je kratkom filmu "Bolero" Nansa Laborda-Jourdaa, a kao EFA kandidat, koji ulazi u konkurenciju za Nagradu Europske filmske akademije (EFA), izabran je film "As it was (Kao nekad)" Damiana Kocura i Anastasiie Solonevych. Studentskom žiriju Akademija najviše je po ukusu bio kratki film "Frater" francuskog redatelja Valentina Guioda.

Magla iz Motovuna

"Kad svane dan" manjinska je hrvatska koprodukcija, a nagradu je preuzeo koproducent Igor Nola. Zahvalivši na nagradi, on je izrazio uvjerenje da će Cinehill zaživjeti. "Vjerujem da je Igor Mirković sa sobom donio ovu maglu iz Motovuna i da će festival ovdje ostati", kazao je.

Počasne nagrade Cinehill festivala dobili su proslavljeni britanski redatelj Julien Temple i legendarni glumac Bogdan Diklić. Temple je dobio nagradu Maverick, najmijenjenu hrabrim filmašima koji šire granice filmskog izričaja, a Diklić počasnu nagradu za 50 godina djelovanja.

Julien Temple
PRIZNANJA ZA FILMSKE LEGENDE

Cinehill: Počasne nagrade Julienu Templeu i Dikliću

Festival Cinehill drugu je godinu zaredom održan na izletištu Petehovac iznad Delnica, na 1035 metara nadmorske visine, kao nasljednik Motovun Film Festivala. Filmovi su prikazivani na nekoliko lokacija na Petehovcu, uključujući kino na otvorenom, zvano Sanjkalište, u kojem gledatelji sjede na balama sijena, ali i u drugim goranskim mjestima poput Delnica, Moravica i Lokava.

USPJEŠNO ZAVRŠEN FESTIVAL CINEHILL
Samir Cerić Kovačević

Stotine šatora

Sve je privedeno kraju spektakularnim koncertom grupe Let 3, za vrijeme kojeg se na pozornicu popeo i počasni gost festivala Julian Temple. Dobro raspoložen, okupljenima je poručio kako su mu od nagrada važniji festivali poput ovog. Cinehill je time uspješno završio svoj maraton kojem je u pet dana nazočilo nekoliko tisuća ljudi.

- Dobro popunjena gledališta pokazala su da su Gorani prihvatili festival, a stotine šatora u kampu da smo privukli filmofile sa svih strana. Ako tome dodamo da su s nama bile doista velike i važne filmske autorice i autori, od Brazila do Finske i Turske, možemo reći da je ovo bilo doista dobro izdanje, novo buđenje festivala - izjavio je direktor Cinehilla Igor Mirković.

Za pet dana festivala prikazano je ukupno 98 naslova, među kojima deset premijernih projekcija filmova, koje hrvatska publika nije mogla vidjeti, ili najuspjelijih filmova godine. Festival Cinehill organiziraju Umjetnička organizacija Motovun Film Festival i udruga KOKODA uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.