cimet štapići
PEXELS
15.12.2025., 10:49
nutricionizam

Zimski začin koji liječi: Cimet treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Proučavan je zbog svoje potencijalne uloge u regulaciji razine šećera u krvi

Cimet nije samo ugodan začin za zobenu kašu ili pitu s jabukama, to je jedan od najstarijih poznatih začina, koji se stoljećima koristi i zbog okusa i zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti. Naime, cimet nudi nekoliko zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa i protuupalnim svojstvima. S tim u vezi trebali biste ga uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Bogat antioksidansima

Dijetetičarka Avery Zenker navodi da je cimet bogat antioksidansima, posebno polifenolima, poput cimetne kiseline i cinamaldehida. Antioksidansi pomažu tijelu neutralizirati oksidativni stres, proces koji inače može oštetiti stanice i doprinijeti kroničnoj upali. Kada je tijelo izloženo upali tijekom dužih razdoblja, povećava se rizik od metaboličkih bolesti.

- Obilje antioksidativnog profila cimeta moglo bi pomoći u zaštiti stanica od oštećenja, usporiti procese starenja i smanjiti rizik od kroničnih bolesti - dodaje Zenker.

Podržava zdravu razinu šećera u krvi

Cimet je široko proučavan zbog svoje potencijalne uloge u regulaciji razine šećera u krvi. Njegovi biljni spojevi mogu oponašati inzulin, olakšavajući tijelu premještanje glukoze u stanice i snižavajući razinu šećera u krvi. Istraživanja su testirala niz doza cimeta kako bi se vidjelo je li više bolje, ali čini se da koristi ne ovise o konzumiranoj količini.

- Čak i samo jedna žličica (otprilike dva grama) dnevno može poboljšati regulaciju šećera u krvi kod nekih osoba. Također je dokazano da poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje skokove šećera u krvi nakon obroka, što je posebno važno za osobe s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2 - kaže Zenker.

Nutricionistica Sheri Gaw navodi da bez obzira konzumira li se u hrani, čajevima ili dodacima prehrani, cimet može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

cimet štapići
PIXABAY

Može koristiti zdravlju srca

Prema dijetetičarki Zenker, cimet može igrati i potpornu ulogu u održavanju zdravog nivoa kolesterola i triglicerida - dvaju ključnih markera kardiovaskularnog rizika. Nedavne studije sugeriraju da je redovit unos cimeta povezan s nižim razinama ukupnog i LDL (često nazvanog "lošim") kolesterola, smanjenjem triglicerida i poboljšanjem HDL kolesterola - "dobrog" kolesterola koji pomaže u zaštiti vaših arterija.

- Cimet također može imati umjerene koristi za krvni pritisak - dodaje Zenker.

Jedna je studija otkrila da dosljedna konzumacija cimeta tokom osam tjedana dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Iako cimet sam po sebi neće zamijeniti druge zdrave navike za srce ili tretmane koje preporučuju liječnici, redovito dodavanje u obroke jedan je od jednostavnih načina da svom kardiovaskularnom sustavu date dodatni poticaj.

Pomaže u smanjenju upala

Na mnoga zdravstvena stanja utječe kronična upala, a biljni spojevi u cimetu mogu pomoći u smirivanju upalnih putova. Ove dobrobiti mogle bi biti posebno korisne za osobe koje se bore s artritisom, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2.

- Unos cimeta povezan je sa smanjenom sistemskom upalom, uključujući niže nivoe C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale - kaže Zenker.

Nekoliko faktora

No potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražili dugoročni učinci. Ipak, dodavanje cimeta u obroke može pružiti blagu podršku protiv vrste tekuće upale koja može pogoršati simptome kronične bolesti.

Nutritivna vrijednost

Cimet se obično konzumira u malim količinama, pa ne pruža velik izvor kalorija ili glavnih hranjivih tvari. Jedna žličica (otprilike 2,6 grama) sadrži šest kalorija, dva grama ugljikohidrata i jedan gram vlakana. Za većinu ljudi cimet je općenito siguran u malim količinama koje se obično koriste za aromatiziranje hrane. Nutricionisti kažu da vrsta cimeta koju odaberete može napraviti razliku. Kasija cimet, sorta koja se najčešće prodaje u trgovinama mješovite robe, sadrži veću razinu kumarina, prirodnog spoja koji u velikim količinama može biti štetan za jetru.

- Prekomjerni unos kumarina može dovesti do oštećenja jetre i simptoma poput vrtoglavice, proljeva i povraćanja - kaže Zenker.

S druge strane, cejlonski cimet, ponekad nazvan i "pravi cimet", sadrži vrlo malo kumarina i smatra se sigurnijim izborom ako redovito koristite cimet.