Spriječiti i(li) liječiti: Omiljeni zimski začini koji imaju puno vrlina
Bez obzira koristite li ih kao začine u objedima ili kao čajeve, ovi začini vam mogu pomoći kod niza tegoba
Zimski začini su aromatični začini koji se često koriste u hladnijim mjesecima kako bi dodali toplinu i bogatstvo jelima i napicima. U zimske začine ubrajamo cimet, klinčić, đumbir, muškatni oraščić, kardamom, anis i piment (allspice). Mnogima omiljeni pri kuhanju, posebice azijskih gurmanskih poslastica ili kolačica svih vrsta, oni, osim što poboljšavaju okus hrane, imaju i značajne zdravstvene koristi. Ako ih uvrstite u svoju svakodnevicu, vrlo brzo ćete otkriti kako oni održavaju zdravlje, jačaju imunitet i doprinose boljem općem blagostanju organizma. Najbolje je od svega što su posve prirodni.
Cimet protiv upale i bakterija
Cimet je najpopularniji zimski začin. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, djeluje protuupalno, poboljšava probavu i ima antibakterijska svojstva. Dodaje se u kolače, napitke (čaj, kuhano vino), kaše i tople deserte.
Đumbir ima mnoge blagodati. Pomaže u smanjenju mučnine, poboljšava cirkulaciju, djeluje protuupalno i jača imunitet. Svjež ili u prahu, koristi se u čajevima, kolačima, supama i kuhanim jelima.
Muškatni oraščić pomaže i kod nesanice
Muškatni oraščić djeluje umirujuće, poboljšava probavu, može pomoći kod nesanice i smanjuje bolove. Najlakše ga je koristiti tako što se doda u različite deserte, tople napitke, a posebice u jela s bundevom, krumpirom ili batatom.
Klinčin savršen za zdravlje usne šupljine
Klinčić sprečava širenje oralnih bakterija te vas na taj način štiti od bolesti desni, poput periodontitisa i gingivitisa. Budući da ima analgetska svojstva te sadrži eugenol, njime možete privremeno ublažiti i zubobolju. Odličan je za sve one koji pate od lošeg zadaha.