Orašasti plodovi protiv srčanog udara i bolesti
Ako tražite zdrave grickalice, stručnjaci preporučuju orašaste plodove kao nutritivnu snagu koja može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Prema istraživanjima Harvard Healtha konzumacija orašastih plodova nekoliko puta tjedno može smanjiti rizik od srčanog udara i bolesti srca za čak 50 %. Orašasti plodovi bogati su nezasićenim mastima koje snižavaju "loš", LDL kolesterol i povećavaju "dobar", HDL kolesterol. Posebno su korisni orasi, koji sadrže omega-3 masne kiseline, poznate po svojoj sposobnosti sprječavanja nepravilnih srčanih ritmova. Studije pokazuju da je konzumacija orašastih plodova pet puta tjedno povezana s 14 % nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 20 % nižim rizikom od koronarne bolesti srca. Također, ljudi koji redovito jedu orašaste plodove imaju i do 34 % manju šansu za smrt od bolesti srca te 31 % manji rizik od prerane smrti zbog bilo kojeg uzroka.
Svi orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe, lješnjake, pistacije i indijske oraščiće, nude svoje jedinstvene prednosti. Čak i kikiriki, koji je tehnički mahunarka, pokazuje slične učinke. Harvard preporučuje konzumaciju oko 28 grama orašastih plodova dnevno, što je otprilike jedna šaka. Orašasti plodovi sadrže arginin, aminokiselinu koja opušta krvne žile i poboljšava cirkulaciju, kao i vitamine E i B9, kalij, vlakna i druge esencijalne nutrijente.
Zamijenite nezdrave grickalice poput čipsa šakom orašastih plodova. Dodajte ih u salate za dodatnu hrskavost. Koristite ih kao zamjenu za meso u jelima. Međutim, budite oprezni s kalorijama. Na primjer, 28 grama oraha sadrži oko 185 kalorija, stoga je važno uklopiti orašaste plodove u uravnoteženu prehranu kako biste izbjegli debljanje, što bi moglo poništiti njihove pozitivne učinke.
Orašasti plodovi samo su dio slagalice. Redovita tjelovježba, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola i izbjegavanje procesirane hrane ključni su za zdravlje srca.