zdravlje jedi
Ustupljena fotografija
9.12.2024., 06:17
KRENI ZDRAVO

Omiljene jesenske namirnice: Ne možemo odoljeti njihovu okusu, mirisu i sočnom izgledu!

Priroda u ovo doba godine nudi pregršt darova čijem okusu, mirisu i izgledu ne možemo odoljeti. Sada se uživa u toploj juhi od bundeve, ukusnim jesenskim muffinima od jabuka i pečenim kestenima. Sve te namirnice možete pripremiti u zdravijim verzijama, bez dodanog šećera, zasićenih masti i sastojaka koji nas čine tromima i otežavaju probavu, piše Kreni zdravo. Omiljene jesenske namirnice razne su vrste bundeva, voće poput jabuka i kruški, gljive, orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i kestena, povrće popt kelja, krumpira, cikle i mrkve te topli začini poput cimeta. Bundeva je kraljica jeseni, a osim što krasi naš interijer i eksterijer, vrlo je ukusna namirnica koja se uklapa u gotovo svaki recept. Juha, pita, u kombinaciji s drugim povrćem iz pećnice – bundeva će zadovoljiti svačije nepce. Bundeva je odličan izvor beta-karotena, prekursora vitamina A, koji ima važnu ulogu u očuvanju vida, ali i u imunosnom sustavu.

Juha od bundeve

Potrebna vam je bundeva narezana na kockice, 1 mrkva narezana na kolutiće, krumpir narezan na kockice, 1 crveni luk, 2 režnja usitnjena češnjaka, 4 šalice povrtnog temeljca, 1 jušna žlica maslinova ulja, pola čajne žličice mljevenog đumbira, pola čajne žličice cejlonskog cimeta, sol, papar i jušna žlica svježeg peršina. Na zagrijanom maslinovu ulju dinstajte luk i češnjak. Dodajte mrkvu, bundevu i krumpir, prethodno narezane, i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac i začine. Kada zavrije, ostavite oko 20 minuta da se kuha. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite komadiće. Ulijte juhu u zdjelice i posipajte peršinom. Poslužite uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.

zdravlje jedi
Ustupljena fotografija

Muffini od jabuka

Miris svježih jabuka mami nas da napravimo ukusne i sočne muffine. Za hrskavost dodajte i orahe, koji su odličan izvor zdravih masti. Potrebno je pola šalice integralnog pirova brašna, pola šalice crnog brašna, pola šalice sitnih zobenih pahuljica, pola šalice šećera kokosova cvijeta, pola šalice napitka od badema, 1/4 šalice otopljenog kokosova ulja, 1 jaje, 1 jabuka (oguljena i naribana), 1/4 šalice sjeckanih oraha, čajna žličica praška za pecivo, pola čajne žličice cejlonskog cimeta, pola čajne žličice sode bikarbone, čajna žličica ekstrakta od vanilije i malo soli.

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – pirovo i crno brašno, zobene pahuljice, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet. U drugoj zdjeli umutite jaje pa dodajte napitak od badema, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije te sjedinite. Dodajte postupno mokre sastojke suhima i sjedinite u jednu smjesu. Smjesi dodajte naribanu jabuku i sjeckane orahe te sjedinite. Pripremite kalupe za muffine i punite ih do 2/3 kako bi imali prostora dignuti se tijekom pečenja. Muffine pecite na 180 °C oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.