grah jedi

grah jedi

Ustupljena fotografija
25.11.2024., 06:45
brojne prednosti

Namakanje nekih namirnica prije kuhanja skraćuje vrijeme pripreme i omogućava lakšu probavljivost

Namakanje nekih namirnica prije kuhanja može imati brojne prednosti, uključujući poboljšanu probavljivost i povećanu apsorpciju hranjivih tvari. Mahunarke su izvrstan izvor proteina, vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata. Njihovo namakanje prije kuhanja može pomoći u ublažavanju probavnih neugodnosti oslobađanjem oligosaharida, vrste ugljikohidrata koji mogu izazvati plinove i nadutost. Osim toga namakanje smanjuje antinutrijente poput lektina, fitinske kiseline i tanina, koji mogu ometati apsorpciju nutrijenata. Prije namakanja mahunarke dobro isperite, a zatim potopite u vodu najmanje od osam do 12 sati. Ocijedite vodu i isperite ih prije kuhanja. Konzervirane mahunarke već su kuhane i ne zahtijevaju namakanje, a suhe se moraju namakati i pregledati zbog ostataka prije kuhanja. Iako su konzervirane mahunarke praktične, suhe su obično isplativije i pružaju više nutrijenata poput proteina, vlakana i esencijalnih minerala. Brzo namakanje mahunarki učinkovit je način da skratite vrijeme pripreme, posebno kada nemate vremena za tradicionalno namakanje. Stavite mahunarke u lonac, prelijte vodom i dovedite do vrenja. Nakon što voda zakipi, maknite lonac s vatre i pokrijte ga. Ostavite mahunarke da odstoje u vrućoj vodi 1 – 2 sata. Brzo namakanje neće smanjiti razinu antinutrijenata kao tradicionalno. Orašasti plodovi i sjemenke izvrstan su izvor zdravih masti, proteina i drugih hranjivih tvari. Namakanje orašastih plodova i sjemenki može ih učiniti probavljivijima. Prije namakanja orašaste plodove i sjemenke dobro isperite i potopite u vodu najmanje od šest do osam sati. Ocijedite vodu i osušite orašaste plodove prije konzumacije. Cjelovite žitarice izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala. Međutim, zbog fitinske kiseline smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari i čini ih teško probavljivim. Poput mahunarki i cjelovite je žitarica prije namakanja potrebno prvo dobro isprati, a zatim potopiti u vodu najmanje od osam do 12 sati. Na kraju ih ocijedite i isperite prije kuhanja. Zob je izvrstan izvor vlakana i drugih nutrijenata, ali sadrži fitinsku kiselinu, koje ćete se riješiti tako što ćete zob potopiti u vodu najmanje osam sati, a onda dobro isprati prije kuhanja. Rižu je najvažnije dobro isprati, a onda potopiti u vodu najmanje 30 minuta. Nakon toga je ocijedite i ponovo isperite. Kvinoja je bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima, ali sadrži saponine, koji mogu izazvati želučane tegobe i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Namakanjem će postati probavljivija.