Kopar osvježava jelo i pomaže da lakše zaspite
Kopar, jednogodišnja začinska biljka, aromatična je mirisa i okusa, a korisiti se i za pripremu osvježavajućeg čaja te kod uboda insekta. Eterično ulje kopra rabi se kao insekticid. Poznato je digestivno djelovanje kopra, koji dodajemo raznim jelima, a svrha je da potiču rad želuca i crijeva. Kopar se u kuhinji koristi kod kiseljenja krastavca, kod zelenih salata, krastavaca, salate od krumpira i graha te u raznim jelima (variva, juhe, umaci).
Kopar se od davnina koristi kao lijek protiv nesanice. Izaziva izlučivanje enzima i hormona koji imaju smirujući i uspavljujući učinak. Za čaj za miran san izmiješa se 25 g kopra, matičnjaka, hmelja i valerijane. Žlicu mješavine poparimo s 2,5 dl kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji pola sata te procijedimo. Pijemo sat vremena prije spavanja zaslađeno medom.