21.7.2024., 21:04
LJEKOVITE BILJKE: EHINACEA

Iznimno cijenjenja zbog svojih ljekovitih svojstava

Ehinacea, osim što je omiljena kao ukrasna biljka u vrtovima, najpoznatija je biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja, te se rabi za jačanje imunosnog sustava kao jedan od jačih, djelotvornijih imunostimulansa. Tradicionalno se koristi za jačanje imuniteta, kod viroze, prehlade, gripe, dišnih infekcija, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, herpesa te infekcija mokraćnog sustava. Najbolji učinak ostavaruje se primjenom od 14 dana.

Odlična je općenito za jačanje oslabljenog imuniteta zbog raznih bolesti - infekcije dišnih putova i organa (prehlade, gripe, upale sluznice grla i nosa). Naročito je djelotvorna kod pojava prvih simptoma bolesti, bolesti dišnih putova i organa (bronhitis, kronični bronhitis, kronični kašalj, katar, mukozna sluz, emfizem), bolesti krvi (stimulira porast broja bijelih krvnih zrnca), alergija (pelud), ozljeda, udaraca, modrica, nagnječenja mišića i tkiva, raznih rana, od ugriznih do ubodnih i sličnih.

Pokazala se korisnom i kod umora i iscrpljenosti organizma, stresa i stresnih situacija te za jačanje općenito psihofizičke kondicije tijekom pojačanog intelektualnog i fizičkog naprezanja; poremećaja izlučivanja interferona u organizmu (potiče izlučivanje); bolesti kože (koža osjetljiva na ultraljubičaste zrake sunca, rabi se kao preventiva i kurativa kod psorijaze, opeklina, ozeblina, raznih kožnih nečistoća, ekcema, kožnih čireva, prišteva, akni); bolesti crijeva, bubrega, mjehura i mokraćnih putova (infekcije); malignih bolesti (stimulira razvoj imunosnih T-stanica, koje uništavaju karcinomne stanice, ublažava tijek bolesti i posljedice kemoterapijskog liječenja); zaraznih bolesti (virus herpesa); bolesti uha (upalna stanja); zubobolje (svjež korijen stavljamo na bolestan zub) i nesanice.

Fiziologija djelovanja sastojaka ehinaceje odnosi se na jačanje hijaluronske kiseline (hijaluronid), koja je sastavni građevni dio tkiva, te sprječava razvoj patogenih bakterija stafilokoka i streptokoka, što u konačnici dovodi do prestanka širenja infekcije i do regeneracije oštećenog tkiva. Današnja uporaba ehinaceje vrlo je raširena, te se proizvodi od nje - tablete, komprese, tinkture, masti, kreme, sirupi, čajevi, preporučuju za liječenje raznih tegoba, sve do preporuke uzimanja kao suplementa, to jest dodatka prehrani. Za čaj prelijemo žlicu usitnjenog korijena ili listova s 2 dl vruće vode. Poklopimo da odstoji 1 sat ako je čaj od korijena, a 15 minuta ako je čaj od listova. Uzimamo 2 - 4 šalice čaja na dan. Čaj od korijena ima jače djelovanje nego čaj od listova.