AUKOS - ZGRADA
21.10.2024., 13:23
AUKOS

4. izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt

Od 22. do 24. listopada 2024. u Osijeku će se održati četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt. Organizator je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a suorganizator Filozofski fakultet u Osijeku, uz podršku Društva hrvatskih književnika i nakladničke kuće Meandar Media.

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je u tri dana Festivala, koji se održava na tri različite osječke lokacije - Akademiji za umjetnost i kulturu, Filozofskom fakultetu i u cafe-baru Grejp. Glavna je ideja festivala, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora/profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela. Cilj je PUnKta sintetizirati različite oblike umjetnosti i njegovati otvorenost novim umjetničkim izričajima. Tako vrijedni događaji, osim što oplemenjuju osječku kulturnu i društvenu scenu, nude i drukčiji koncept umjetničke prezentacije kao mjesta suradnje i kulturne komunikacije. Organizacijski i logistički PUnKt je produkt suradnje mentora/profesora i kreativnih studenata, čija je uloga u ovom projektu stoga ponovno od iznimne važnosti. Festival je i zamišljen upravo kao niz zanimljivih kulturnih i umjetničkih događaja koji će ponovno u različitim ulogama iznijeti upravo studenti pod vodstvom svojih mentora/profesora.

Program festivala je koncepcijski podijeljen na dvije osnovne cjeline: umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije (odabrane književne predloške i autore obrađivali su studenti u okviru svojega studijskog usavršavanja) i razgovore s interpretiranim književnicima - Recepcije. Uz njih bit će organizirano nekoliko zanimljivih događaja u različitim oblicima.

Spajanje više vrsta umjetnosti i načina kreativnoga izražavanja (izložbi likovnih radova, umjetničkih instalacija, dramskih izvedbi, uglazbljenih književnih djela, tjelesnoga čitanja poezije, kreativnih videoradova, čitanja djela kroz tehnologiju virtualne stvarnosti i drugoga), koji u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke polazišne točke, književnosti, temeljna je stilska odrednica ovoga međunarodnog festivala. On će ugostiti brojne hrvatske i inozemne prozaike, kritičare, pjesnike, esejiste, novinare, povjesničare umjetnosti i književnosti te nastavnike AUKOS-a, FFOS-a i drugih visokih učilišta. Tijekom ovogodišnjega PUnKta održat će se ukupno više od 20 raznolikih sadržaja, a festival će ugostiti ukupno osam renomiranih autora.

Svečano otvorenje festivala je u utorak, 22. listopada, u 12 sati u Salonu 33 Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (Trg Svetog Trojstva 3, Tvrđa, 1. kat).