Iris Tomić, Karlo Vranješ, prof. Damir Šebo, Marica Čulo

Iris Tomić, Karlo Vranješ, prof. Damir Šebo, Marica Čulo

BRUNO JOBST
17.10.2024., 14:50
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU

Novo izdanje Artomanije stiže u Sarvaš i Tvrđavicu

Ovo je projekt inovativne kulturne prakse kojim se javnosti

predstavlja bogata i raznovrsna umjetnička produkcija AUKOS-a

Na konferenciji za novinare na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek predstavljen je program Artomanije 2024. Treće izdanje festivala umjetnosti održat će se 19. i 20. listopada u Sarvašu i Tvrđavici, izlazeći tako iz okvira Grada Osijeka i šireći doseg kulturnih događanja u dijelove grada koji nisu često domaćini umjetničkim manifestacijama.

Održivi razvoj

Predstavnica Tvrđavice, Marica Čulo, istaknula je veselje zbog nadolazećeg projekta.

- Ideja se svidjela i nama i našim mještanima. Radujemo se i izradi lutaka, to djeca posebno vole. Podržavamo mlade i nadamo se da ćemo se u suradnji s Gradom i Akademijom još više družiti. Jako smo sretni i otvoreni prema svim idejama i suradnjama - govori Čulo.

Artomania je projekt inovativne kulturne prakse kojim se javnosti predstavlja bogata i raznovrsna umjetnička produkcija Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Festival je zamišljen kao svojevrsni putokaz prema Akademiji, koja je utopijska zajednica osječkog kampusa, gdje se školuju umjetnici s novom vizijom realnosti.

- Ovo je jako važno s obzirom na to da donosimo kulturno-umjetnička događanja i predstavljamo odsjeke Akademije u prigradskim naseljima gdje to do sada nije bio slučaj. Želimo malo oživiti mjesne odbore koji nemaju ponudu takvih događanja. Reakcije iz tih dijelova grada jako su dobre, stoga velika hvala i Gradu Osijeku - govori predstavnik Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Damir Šebo.

Ovogodišnji program uključuje radionice, izložbe, predstave i izradu murala, a sve će se odvijati u javnim prostorima koji inače nisu predviđeni za umjetničke aktivnosti kako bi se umjetnost približila široj zajednici. Asistentica s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment, Iris Tomić, ističe da je to veliki iskorak.

- Ovom Artomanijom odlučili smo i istaknuti održivi razvoj umjetnosti i kulture, dakle uključujemo lokalnu zajednicu, radimo lutke od recikliranih materijala i surađujemo s civilnim sektorom, odnosnom s udrugom Plantaža. Naša Akademija poznata je po lutkarstvu, stoga su upravo lutke fokus ovogodišnjeg izdanja - govori Tomić.

Murali, predstava...

U programu sudjeluju studenti s Odsjeka za kazališnu umjetnost, vizualnu i medijsku umjetnosti te s Odsjeka za kreativne tehnologije. Student kulture, medija i menadžmenta, Karlo Vranješ, prvi se put našao u organizaciji, ali kaže da je jako zadovoljan svime zbog kolega koji su mu nesebično pomagali.

- U Sarvašu će biti oslikavanje murala s motivima starih narodnih nošnji, to će raditi četiri studentice vizualne i medijske umjetnosti. Igrat će se i predstava "Komadić" s našim studentima glume i lutkarstva, Gabrijelom Redžić i Domagojem Pintarićem, a za kraj će studenti s kreativnih tehnologija održati radionicu izrade lutaka. To će biti improvizirane lutke s pomoću recikliranog tekstila koji nam je donirala udruga Plantaža. U Tvrđavici ćemo imati izložbu studenata kreativnih tehnologija te predstavu "Koko sretno" studenata treće godine glume i lutkarstva, a za kraj ćemo imati lutkarsku radionicu u kojoj će, vjerujem, svi uživati - govori Vranješ.

Program oba dana započinje u 10 sati, predstave su u Mjesnom domu Sarvaš (19. 10.) i na igralištu kod ZOO parka u Tvrđavici (20. 10.) u 11 sati, a radionice u 12.