GOJKO MITIĆ
13.10.2024., 16:43
Krežmin ciklus koncerata

Zagrebačka je filharmonija oduševila prepuno gledalište u Dvorani “Franjo Krežma”

Krežmin ciklus koncerata protekle je subote osječkoj publici donio još jedno koncertno gostovanje, i to priznatog hrvatskog orkestra. Ovaj je put bila riječ o Zagrebačkoj filharmoniji, koja je pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera prvi put nastupila u Dvorani "Franjo Krežma" u sklopu svoje Slavonske turneje.

Na programu subotnjeg koncerta bila je svima dobro poznata Mozartova uvertira operi Figarov pir, kao i najslavnije Schubertovo remek-djelo Nedovršena simfonija u h-molu. Svoju osječku praizvedbu upravo na ovom koncertu imala je skladba Intuitivne imaginacije nagrađivanog osječkog skladatelja Matka Brekala, koji je i osobno bio u publici te se imao prilike nakloniti prepunom gledalištu prekrasne nove dvorane.

GOJKO MITIĆ

Solist na trubi, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, Mario Lončar, izveo je Koncert za trubu i orkestar Johanna Baptista Georga Nerude, vrsnog češkog violinista i skladatelja koji je kao jedan od najcjenjenijih glazbenika svoga vremena dobio nadimak "Češki Vivaldi". Lončar je dobio gromoglasan pljesak publike za svoj maestralni nastup.

Sjajan koncertni program, u izvedbi vrhunskih glazbenika Zagrebačke filharmonije pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera, te uz solistički nastup virtuoznog trubača iz redova orkestra Marija Lončara bio je pravi glazbeni užitak subotnje večeri u Osijeku.

GOJKO MITIĆ

Koncert u Osijeku bio je dar pretplatnicima Krežmina ciklusa (9+1 koncert), a preostale pojedinačne ulaznice mogle su se preuzeti besplatno na porti Kulturnog centra. Sljedeći koncert u Dvorani “Franjo Krežma” bit će koncert Zagrebačkih solista 22. listopada, za koji su ulaznice u prodaji na porti Kulturnog centra. 

GOJKO MITIĆ