Dodijeljene nagrade literalnog natječaja "Tena i Tenica"
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
6.10.2024., 15:55
DODIJELJENE NAGRADE “TENA I TENICA”

Najbolje su pisali N. Rodić i V. Bokor

U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici svečano su dodijeljene nagrade literarnog natječaja "Tena i Tenica" za najbolji kazališni tekst pisan za lutkarska kazališta i kazališta za djecu i mlade u organizaciji, osim vinkovačke knjižnice, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, HC-a UNIMA i vinkovačke Umjetničke organizacija "Asser Savus".

Nagradu Tenica osvojila je učenica Nina Rodić iz Omiša sa svojim igrokazom "Badnjak kod Božića", ali će joj nagrada, statuua Tenica i paket odabranih knjiga u izdanju HDKDM-a Kluba prvih pisaca, biti naknadno uručena jer nije mogla doći u Vinkovce. Igrokaz "Veliki problemi malog zmaja Kaja" Vedrana Bokora iz Zagreba nagrađen je nagradom Tena, a uz statuu Tena i priznanje dobitnik je dobio i novčanu nagradu.

- Jako sam iznenađen zbog ove nagrade. Igrokaz je napisan iz jedne male priče koju sam pisao za svoje dijete. Ta priča se širila, a u njoj sam pisao o raznim problemima s kojima se djeca susreću, o tvrdoglavosti, ruganju i sve to sam htio ukomponirati u priču, iz koje je nastao igrokaz. Širili su se likovi, priča se množila i nadam se da sam uspio stvoriti nešto zanimljivo. Igrokaz je zaživio prije nekoliko godina, prvi put u mojoj kući kad sam ga izveo za svoje dijete, tako da je bar jednom odigran. Nadam se kako će u budućnosti biti prilike da se izvede i u kazalištu - rekao je, primivši nagradu, Vedran Bokor.

Na ovogodišnji javni poziv pristigla su 34 rada u dvije kategorije; jedna je za odrasle, druga za djecu do 15 godina. U ocjenjivačkom sudu bile su književnice Silvija Šesto i Snježana Babić Višnjić te dramaturginja Petra Mrduljaš.