Film Birtija na krovu KC, 2024. OLJK
ustupljena fotografija
25.8.2024., 17:59
OLJK: PROJEKCIJA FILMA JOZE IVAKIĆA “BIRTIJA”

LDH je glazbom premostio vremensku udaljenost od nastanka filma do danas

U sklopu Osječkog ljeta kulture na krovu Kulturnog centra predstavljen je projekt KIN-O-ZVUK, koji donosi projekcije igranog crno-bijelog nijemog filma "Birtija" iz 1929. godine, redatelja Joze Ivakića, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a.

Nakon uspješne premijerne projekcije u sklopu DORF Festivala u Vinkovcima prošloga ljeta film je obišao gotovo cijelu Hrvatsku, a sad ju je imala prilike doživjeti i osječka publika. LHD, bend koji čine bivši članovi The Bambi Molestersa, ozvučili su hrvatski nijemi film "Birtija", nastao prošlog stoljeća u produkciji Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", koji je digitalno restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva. Sisački LHD tako je originalnom glazbom premostio vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunio dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom.

Kako nam je otkrio drirektor DORF-a Toni Šarić, ideja za rad na "Birtiji" rodila se kad mu je Vjeran Pavlinić iz Hrvatskog državnog arhiva pričao o restauriranim filmovima Joze Ivakića. Premda je smatrao priču zanimljivom, nije mu se uklapala u program njegova festival,a kojemu su glavna tema ipak filmovi na ovaj ili onaj način povezani s glazbom. Ali kako je na festivalu imao nastupati LHD, jedno se spojilo s drugim i nastao je projekt ozvučivanja.

Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, pri čemu su korišteni izvornici na zapaljivoj, nitratnoj filmskoj vrpci.

- Polusatni film "Birtija" jedan je od najstarijih sačuvanih hrvatskih igranih filmova, snimljen je 1929. u produkciji Škole narodnog zdravlja, inače jedine sustavne filmske produkcije u Hrvatskoj toga razdoblja. Redatelj Joza Ivakić smatrao je igranofilmski medij idealnim za prenošenje obrazovnih poruka ruralnom stanovništvu, jer je tada bila visoka stopa nepismenosti - objašnjava Pavlinić. "Birtija" donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog i razornog utjecaja.

DORF ima namjeru nastaviti sa sličnim projektima, jer je članeuropske mreže Music Film Festival Network. Nakon projekcije publika je na krovu imala prilike uživati u koncertu benda LHD.