GOJKO MITIĆ
24.8.2024., 11:20
OLJK: “GLUMAC...JE GLUMAC...JE GLUMAC”

Zijah Sokolović monodramu nastalu prije 46 godina ukupno izveo 1640 puta

Prošetao je kroz prostor na kojem je sjedila publika i podijelio drvene pločice na kojima je pisalo “Daske koje život znače”

Da osječka kazališna publika zna uživati u dobrim predstavama, pokazala je i izvedba kultne predstave "Glumac...je glumac...je glumac", koju je u sklopu Osječkog ljeta kulture izveo legendarni glumac Zijah Sokolović.

Sva mjesta na toj kazališnoj večeri, održanoj u četvrtak navečer u dvorištu Stare pekare, u osječkoj Tvrđi, bila su popunjena, jer besplatne ulaznice nestale su u hipu.

Ipak je riječ o kultnoj predstavi glumca, redatelja, sveučilišnog profesora, autora i teatarske institucije Zijaha Sokolovića. Monodrama "Glumac... je glumac... je glumac" premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a od tada sve do danas glumac ju je kontinuirano odigrao i oduševio publiku na više od 1600 svojih izvedbi.

- Dobro došli u kazalište! U Osijeku izvodim 1640. put ovu predstavu, koja je nastala prije 46 godina - rekao je Sokolović na početku monodrame.

Prošetao je kroz prostor na kojem je sjedila publika i podijelio drvene pločice na kojima je pisalo "Daske koje život znače".

“Ja sam samo glumac", više puta je ponovio umjetnik, izazivajući tijekom monodrame u publike suze i smijeh, kombinirajući događaje iz života glumaca, ali i scene iz poznatih predstava u svojoj jedinstvenoj interpretaciji.

UZ FILM JOZE IVAKIĆA SVIRA L.H.D.

U Osijek nam na OLJK u subotu, 24. 8. s početkom u 20.00 sati na dolazi sisački trio L.H.D. sa svojim novim projektom KIN-O-ZVUKA. O čemu je riječ: L.H.D., odnosno Lada Furlan Zaborac, Hrvoje Zaborac i Dinko Tomljanović, trio je koji je nastao nakon gašenja The Bambi Molestersa te nastavlja tamo gdje je naš najpoznatiji surf rock bend stao. Na krovu Kulturnog centra gledamo projekciju crno-bijelog nijemog igranog filma “Birtija” redatelja Joze Ivakića iz 1929., uz izvedbu originalno skladane glazbe L.H.D-a uživo. Film “Birtija”, nastao je u produkciji Škole Narodnog zdravlja Andrija Štampar, kako bi se kroz njega, kroz priču o alkoholizmu, javnost informirala o posljedicama alkoholizma na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Ulaz je slobodan.

Ova je monodrama interaktivna predstava, u koju Zijah Sokolović aktivno uključuje publiku, koja sudjeluje u predstavi. Na pozornici je u jednom trenutku bilo desetak Osječana, koji su glumili drveće, grmlje, životinje, princeze... i odlično se zabavljali.

GOJKO MITIĆ

Impresivan glumački i autorski put Zijaha Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad i edukacijske teatarske projekte – te autorstvo monodrama (Glumac... je glumac... je glumac, CABAres CBArei, Kobojagi donijela me roda...), koje su Zijaha učinile istinskom teatarskom institucijom i jedinstvenom autorskom i glumačkom osobnosti.

OLJKIĆ

Tim bajke za OLJKIĆ 24. kolovoza u 11 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra priprema pričaonicu o Kraljeviću Žabcu braće Grimm. Istog dana, u istom prostoru, će u 16h biti prva predstava za bebe (6 mjeseci+) i mlađu djecu (do 5 godina) kazališne družine Compagnie a trois branches iz Francuske.

Riječima Pere Kvrgića: "Zijah je (…) Zijah je (…) Zijah je jedinstveni glumački fenomen u kojemu su se osoba i glumac spojili u jedno histrionsko lice te čovjek ne zna tko koga glumi: glumac Zijaha ili Zijah glumca. Laurence Olivier bi rekao: 'Zareži glumca ispod glumca, opet ćeš naći glumca.'

Zijah Sokolović, igrajući godinama svoje monodrame, utjelovio je svojevrsni teatar jednog glumca,koji je i autor, i redatelj, i glumac i publika. Iz sebe samoga kreirao je svoj teatar i reducirao teatar na sebe sama. Nije to teatar glumca kojemu autor piše tekst, scenograf pravi scenografiju, redatelj režira mizanscen, kompozitor komponira glazbu. Ne, to je, rekao bih, jedinstven slučaj teatra u kojemu je glumac sve, u kojemu glumac postaje autor-glumac", rekao je Kvrgić. A da je doista tako, potvrdio je i ovaj put pljesak zadovoljne osječke publike. n