Osijek, 22. 08. 2024., Elen:, punionica, električni automobil, HEP, KušecSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
24.8.2024., 07:00
HEP – predvodnik elektrifikacije prometa u Hrvatskoj

U Osijeku punionice “na svakom ćošku”

HEP JE OD 2015. GODINE DO DANAS U OSIJEKU UKUPNO OTVORIO 15 PUNIONICA I PREMREŽIO CIJELI GRAD

HEP je pod brendom ELEN u kolovozu 2015. u Osijeku pustio u redoviti rad prve dvije punionice za vozila na električni pogon, ispred upravne zgrade Elektroslavonije i na benzinskoj postaji na Gajevu trgu. Te je godine na Osječkom ljetu kulture na programu bio mjuzikl “Mamma Mia”, a Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” izvelo je pop-rock koncert “BUM! TRES! LIPA PLES 2 - Totalno drukčiji od drugih”.

Od tada i jedni i drugi svako su ljeto rasli, HEP je do danas u Osijeku ukupno otvorio 15 punionica i premrežio cijeli grad, OLJK sada traje cijelo ljeto, od lipnja do kraja kolovoza. I bilo bi u redu u ovom uvodu spomenuti i “trećeg”. To je Grad Osijek, on je, naime, pokretač Osječkog ljeta kulture, a, s druge strane, postavljanje punionica realizirano je na temelju Sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i Grada Osijeka.

No priča ni tu ne završava, jer upravo je gradska uprava, kao i njegova javna poduzeća, jedan od praktičnih promotora vožnje “na struju”. U njihovoj je floti desetak “plug-in” vozila, koja svakodnevno krstare gradom i tako pridonose smanjenu količine CO2 koji u osječki zrak dolazi iz gradskog prometa. Na kraju, osječki organizator javnog prijevoza, tvrtka GPP, uskoro će u nabavu električnih autobusa, a i privodi kraju veliki projekt kojim će se modernizirati tramvajski promet u gradu na Dravi!

Te primjere slijede i Osječani, na cestama je sve više “hibrida”, ali i “plug-inova”. Jedan od vlasnika auta na struju je i Goran Kušec. Osječanima poznat -jer u mladosti se bavio glazbom, profesionalnu karijeru kao predavač realizira na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, s te strane široj je javnosti poznat kao “doktor za suhomesnate proizvode”.

Osijek, 22. 08. 2024., Elen:, punionica, električni automobil, HEP, KušecSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Jedan od razloga zašto sam se odlučio za kupnju “plug-in” vozila je i spoznaja da u mome gradu postoje brojne punionice, pa je tako, primjerice, jedna od njih i u blizini moga radnog mjesta. Koliko je to važno, svjedoči i to što je našim poslovnim partnerima, kada dođu na sastanak, sasvim zgodno za to vrijeme ostaviti auto na punjenju - kazuje naš sugovornik.

Da, dobro je što su punionice na različitim lokacijama, jer sve je više onih koji u Osijek dolaze na sportske manifestacije, šoping ili na događaje OLJK-a, pa je dobro da su punionice lako dostupne.

Jer promet danas ima i jednu od presudnih uloga u razvoju turizma, jednoj od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva. Uz promet, uspješnom turizmu sve više pridonosi i zelena ekonomija, odnosno ulaganja u smanjenje ugljičnog otiska u okolišu te očuvanje prirode i prirodnih resursa, poput pitke vode, zraka i tla. U toj zelenoj tranziciji, ne samo gospodarstva nego i cijelog hrvatskog društva, velik doprinos daje i Hrvatska elektroprivreda ulaganjem u obnovljive izvore energije, ali i razvoj elektromobilnosti s brendom ELEN.

Osijek, 22. 08. 2024., Elen:, punionica, električni automobil, HEP, KušecSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pod brendom ELEN nalazi se HEP-ova mreža s više od 280 javno dostupnih punionica za električna vozila. ELEN punionice nalaze se na području Grada Zagreba i svih 20 županija. ELEN mreža punionica pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka.

Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.

Sve HEP-ove punionice su multistandardne i na njima se mogu puniti postojeći modeli električnih vozila. U ovom je trenutku po broju punionica i njihovu teritorijalnom rasporedu infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila dovoljna da se njome koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj.

Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao i mobilnu aplikaciju, dostupnu na servisima Google Play i iStore, na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci i započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i interaktivna ELEN web-stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Projektom elektromobilnosti HEP se potvrđuje kao ključan subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj u okviru tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu kao jednom od ključnih dijelova strategija Europskog zelenog plana.

Osijek, Osječani i Osječko ljeto kulture u suradnji s HEP-om svojim primjerom pokazuju da ne samo što zeleno razmišljaju nego i u praksi žive... n

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom.

Prilog Baština, OLJK kolovoz 2024
GS