OLJK 2024., Trio, dvorište Stare pekare

Trio, dvorište Stare pekare

KRISTIJAN CIMER
24.8.2024., 07:02
24. OSJEČKO LJETO KULTURE

Najveći kulturni događaj istočne Hrvatske ponovno je oduševio publiku, ali i goste

Osobito smo zadovoljni što je OLJK ove godine vrlo šarolik u programskom stilu, kaže Majić

Još samo sljedeći tjedan, do 31. kolovoza, posjetitelji mogu uživati u raznolikom programu 24. Osječkog ljeta kulture. Taj najveći kulturni događaj u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj svojim građanima svake godine tijekom ljeta nudi kvalitetne kulturne programe s ciljem oživljavanja grada, a time i važno, ako ne i prvo, mjesto u cjelokupnoj kulturi grada.

- Osječko ljeto kulture sada već treći put traje cijela dva ljetna mjeseca. Taj sustav dosta se uhodao, te smo protokom programa do sada vrlo zadovoljni, jer se ideja da programi OLJK-a ispune i srpanj i kolovoz pokazala dosta dobrom. Naime, tijekom ljeta malo je programa nakon srpnja koji u Slavoniji i Baranji nude kulturne sadržaje, tako da je posjetitelja puno, te je u kolovozu vidljivo da je puno gostiju i iz drugih gradova. Osobito smo zadovoljni što je OLJK ove godine vrlo šarolik u programskom stilu, tako da je definicija kulture u Osijeku također jedna lijepa stvar - ima tu i filma i klasične glazbe, jazza, popa, ali i punka i metala, kazališnih predstava različitih stilova, književnosti i izložbi. Lokacije su također zasebna priča i za njih uglavnom dobijemo velike pohvale gostujućih umjetnika, kojih je ove godine dosta. Upravo ta ambijentalnost Osijeka i zaista zahvalna publika budu detalji koje oni odnose sa sobom. Suradnja s Gradom i Ministarstvom kulture zaista je na visokoj razini, tako da cijeli posao oko pripreme i realizacije OLJK-a uvijek promatramo i u kontekstu toga što želimo da OLJK bude u budućnosti. Pred nama su i sjajni programi u ovim završnim danima, pa je i puno prilika za sve one koji još nisu posjetili ni jedan događaj da ostvare i oni sjajna sjećanja s ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture - ističe ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić.

Glazbeno bogatstvo

Sve je počelo 28. lipnja vrhunskim koncertom 4 hrvatska tenora, na kojemu su Đani Stipaničev, Filip Hozjak, Vladimir Garić i Marko Pecotić oduševili publiku najljepšim arijama. U Lipanjskoj opernoj noć gromoglasnim pljeskom nagrađeni su operni solisti i orkestar HNK-a, Tamara Obrovac nastupila je u kvartetu ispred Kulturnog centra Osijek, a održan je i koncert Napolitanske canzone uz tenora Tomislava Mužeka i Darka Domitrovića na klaviru.

OLJK 2024. Klasika pod zvijezdama, Festivalski ansambl

Klasika pod zvijezdama, Festivalski ansambl

Osječki barokni ansambl bio je u punom sjaju, a treba pohvaliti i izvedbe osječkog tamburaškog ansambla Golden Strings Orchestra i Festivalskog orkestara OLJK-a. Ovo će ljeto definitivno ostati u pamćenju zbog velikog broja fantastičnih hrvatskih glazbenika poput Klape Koluri, trija Elvisa Stanića, pijanistice Mije Pečnik, trija Frane Lasića i, dakako, violočelista Hrvoja Hrešča i pijanistice Katharine Berrio Quinterno.

OLJK 2024. Elvis Stanić Trio

Elvis Stanić Trio

Kristijan CIMER

Zablistali su na osječkim pozornicima i inozemni gosti, prije svega kontrabasist iz Francuske Kham Meslien i britanska soul, pop-rock pjevačica Kat Eaton, a Lomljenje Metalom Open Air predstavio je žestoke note slovenskih i hrvatskih bendova. Uz slovenski Indust-bag, razgovor i projekciju filma “100dB Indust-bag” u povodu 45 godina djelovanja benda publika je zaključila da punk nije mrtav - pogotovo ne u Osijeku.

Kulise nikad sjajnije

Ovogodišnji OLJK oduševio je i brojem domaćih i gostujućih predstava. U prvim redovima hvale našla se adaptacija kultnog Hesseova romana “Stepski vuk” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Mostar kao i uprizorenje Moliereova “Škrtca” Narodnog pozorišta Tuzla.

OLJK 2024. Škrtac NP Tuzla

Škrtac NP Tuzla

Poznata djela s omiljenim likovima i mladi i stariji napokon su mogli doživjeti onako kako spada, pod svjetlima reflektora. Dašak Broadwaya na osječke je daske donio najveći živući klaun i dobitnik Tonyja, David Shiner. Komična, potpuno neverbalna predstava “Komik Motion” nasmijala je Osječane do suza brojnim skečevima i luckastim likovima koje su utjelovili hrvatski glumci. Za ljubitelje ritma organizirana je i plesna predstava “Flamenco: Univerzalni brodolom” u izvedbi španjolskog dua Marca Vargasa i Chloé Brûlé, tijekom koje su rijetki posjetitelji mogli sjediti potpuno mirno. Plesni tjedan OLJK-a obilježile su i četiri predstave od koje se ne zna koja je bolja. Tu su Nastasja Štefanić Kralj i “Moja babusja ne poznaje izraz biopower”, Josipa Bubaš i “Ponovno uranjanje”, Jura Ruža i “Morphin” te Martina Terzić s predstavom “Instant”.

Dvije velike izložbe

U Galeriji Kulturnog centra prva je nastupila izložba ilustracija i instalacija “Nova zemlja počinje s vama” u sklopu Festivala slikovnice “Čuvari priča”, gdje su svi mogli upoznati čarobni svijet samozatajnih junaka. Festival je tako proslavio svoj jubilarni, deseti rođendan, rame uz rame s gostima, domaćim i međunarodnim ilustratorima poput Željke Mezić, Tihane Ostreš, Zdenka Bašića, Dražena Jerabeka, Nikoline Dinješ, Vande Čižmek i austrijske umjetnice Gemme Palacio. Radi promicanja ženskog umjetničkog stvaralaštva otvorena je izložba “One su tu”.

One su tu

One su tu

Kristijan CIMER

Druga je to velika izložba na OLJK-u koja mnogobrojnim medijima spaja različite perspektive i stilove, reflektirajući aktualne teme i potičući introspekciju. Uz navedeno, predstavljen je i digitalni katalog dokumentarne izložbe “Knifer i Osijek” u povodu 100. obljetnice rođenja svjetski poznatog umjetnika, koji je sada dostupan svim zainteresiranima na stranici DAOS-a.

Predavanja i književne večeri

Ljeto u Muzeju Slavonije otvorila je Andreja Šimičić predavanjem “Ogledalo, ogledalce moje...” ususret izložbi namještaja. Od mitološkog Narcisa i njegove opsesije svojim odrazom pa sve do razvoja arhitekture ogledala kroz povijest - dočarala je viša kustosica s pomoću raznovrsnih ogledala iz fundusa Zbirke namještaja. U Muzeju je održan i “Razgovor ugodni” uz gošću Vesnu Njikoš Pečkaj. Time je odana počast njezinim roditeljima, Veri Svobodi i Juliju Njikošu, vrhunskim glazbenicima okrunjenima Porinom za životno djelo čiji životni fragmenti krase muzejsku izložbu “Čovjek iza glazbe - stvaralački opus Julija Njikoša”.

OLJK 2024. Pjesme Tina Ujevića

Pjesme Tina Ujevića

Kristijan CIMER

U sklopu književnih večeri OLJK-a Teatar Rugantino s izvedbom “U traganju za izgubljenom poezijom” dirnuo je publiku čitajući pjesme Tina Ujevića, a kroz “Portret umjetnice” upoznali smo Moniku Herceg, aktivisticu i Europsku pjesnikinju slobode čija poezija dopire i do najtvrđih srca.

Mališani i filmovi

Koliko se Osijek uistinu brine o svojim najmlađima, ponovno je dokazao OLJKIĆ s raznim projektima za djecu i mlade. Održana je tako kazališna predstava “Utopija” Lutkarskog kazališta Mostar, kao i poznati “Postolar i vrag” u režiji Marija Kovača.

Osijek, 09. 07. 2024, Djecje kazaliste, Branko Mihaljevic. Premijera predstave, generalna proba, Postolar i vrag.snimio GOJKO MITIĆ

Postolar i vrag

GOJKO MITIĆ

Mališani su doista uživali u interaktivnoj pričaonici “Tim bajke”, no prikazane su i razne filmske projekcije kao Vrapčić Richard, Škola čarobnih životinja 2, Lassie 2: Nova pustolovina i Nestašna zubić vila. Za sve ostale filmoljupce već treću godinu zaredom u sklopu OLJK-a organizira se 22. Gastro Film Festival, festival kratkometražnih filmova o hrani i piću. Krov Kulturnog centra cijelog je ljeta bio prepun kokica i posjetitelja, koji su imali priliku pogledati filmove - od hrvatskih, švedskih, japanskih i talijanskih do francuskih, a mnogi su zasigurno već otkrili svoje nove favorite.

Prilog Baština, OLJK kolovoz 2024
GS
 
OLJK 2024. Tamara Obrovac

Tamara Obrovac

OLJK 2024. Tomislav Mužek, Napolitanske canzone

Tomislav Mužek, Napolitanske canzone

OLJK 2024., Postolar i vrag

Postolar i vrag