29. Likovna radionica Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana Vinkovci
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
28.7.2024., 20:52
U PROSINCU IZLOŽBA U VINKOVCIMA

Održana likovna radionica akademskih slikara i djece iz Dječjeg doma Sveta Ana

U Supetru, u njihovu dječjem odmaralištu, završena je 29. Likovna radionica Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana Vinkovci. Nastali radovi djece i likovnih umjetnika ovogodišnje osmodnevne radionice predstavljaju se danas, u ponedjeljak, na jednodnevnoj izložbi kraj supetarske župne crkve Navještenja Marijina, a u Vinkovcima će biti predstavljeni na izložbi u prosincu ove godine.

- U kontinuitetu od 29 godina, u dječjem odmaralištu u Supetru likovni umjetnici pored svoje likovne produkcije, izvode i unaprijed osmišljene likovno-pedagoške radionice s djecom Centra. Velika vrijednost i jedan od najznačajnijih ishoda likovnih radionica je interakcija umjetnika i djece u ugodnom i prijateljskom ozračju, a osnovna ideja koja se provlačila kroz sve do sada održane radionice, a koja je uspješno ostvarena proteklih godina jest shvaćanje da je umjetnost potrebna u životu čovjeka, ali i u odgoju djece – pojasnio je izv. prof. dr. art. Marko Šošić, voditelj Likovne radionice.

Na radionici su, uz Marka Šošića, sudjelovale Vinkovčanke Iva Muškić, mag. educ. art. i Ana Čolaković, mag. kip. i prof. lik. kult. Vjekoslav Filipović, mag. educ. art. (Strošinci), doc. art. Mario Matoković (Osijek), prof. dr. art. Goran Kujundžić (Darda), izv. prof. art. Renata Papišta (Sarajevo) i mag. slikarstva Željko Ašperger (Osijek).

Nije to jedina likovna radionica ove ustanove. Naime, u veljači je održana jednodnevna zimska likovna radionica Centra za pružanje usluga u zajednici Sv. Ana Vinkovci i prema idejnom načelu radionice na njoj su sudjelovali akademski obrazovani umjetnici koji su ujedno i likovni pedagozi.

U vremenu nadolazećeg maskenbala tema je ove radionice bila maska. Djeca su oslikavala i ukrašavala maske likova koji bi željeli biti te svojih, stvarnih superheroja, koji svojim pozitivnim karakternim osobinama pomažu svima u nevolji i potrebi. Našli su se tu maštoviti superheroji poput smetlara koji grad održava čistim, vatrogasca koji će spasiti macu s krošnje visokog stabla, odgojitelja, prijatelja...

Nedavno je održana i radionica "Naše more, naše lađe" koju je vodila likovna umjetnica i pedagoginja Renata Papišta. Radionica je koncipirana na način da objedini rad s bojom, trodimenzionalno-skulpturalno rješenje u obliku origami-tehnike, kao i svjetlosnu instalaciju, pojasnila je Renata Papišta.