torta bingo
Nataša Pralica/Natašine slastice www.kolaci.biz
19.12.2024., 12:32
Nataša Pralica/Natašine slastice www.kolaci.biz

Recept: Bingo torta s tri vrste keksa

SASTOJCI

BISKVIT

5 jaja

5 žlica šećera

3 žlice ulja

3 žlice brašna

1/2 praška za pecivo

1 žlica kakao praha

7 žlica mljevenih oraha

KREMA

1,5 l mlijeka

200 g šećera

4 pudinga od vanilije

250 g margarina
ili maslaca

150 g mljevenog
petit keksa

150 g otopljene čokolade

OSTALO

oko 400 ml gaziranog
soka od naranče

2 kutije jaffa keksa

200 g keksa piškota

DEKORACIJA

500 ml vrhnja za šlag po želji možete ukrasiti naribanom
čokoladom i mljevenim keksom

PRIPREMA KREME

U zdjelu dodajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka te pomiješajte sastojke. U lonac ulijte preostalo mlijeko i stavite kuhati.
Kada zakipi, sklonite sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno stavite kuhati. Vruću kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte margarin ili maslac (sobne temperature) te sve dobro još jednom izmiksajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi dodajte mljeveni petit keks, u drugi otopljenu čokoladu, a u treći dio kreme nije potrebno ništa dodavati.

PRIPREMA BISKVITA

U brašno dodajte prašak za pecivo pa pomiješajte. Pripremljenom brašnu dodajte kakao prah i pomiješajte. Zatim u zdjelu dodajte bjelanjke te ih miksajte da očvrsnu. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, šećer i miksajte dok žumanjci ne zapjene. Dodajte ulje i kratko miksajte. Potom dodajte pripremljeno brašno i nastavite miksati. Dodajte dio pripremljenih bjelanjaka, kratko pomiješajte sastojke pjenjačom. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i kratko miješajte.
Istresite mljevene orahe i sve sjedinite. Smjesu rasporedite na masnom papiru u kalupu promjera 28 cm. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za dekoraciju izradite 500 ml vrhnja za šlag.

BINGO TORTA - SLAGANJE

Biskvit natopite dijelom gaziranog soka od naranče. Rasporedite kremu od keksa. Jaffa keks umačite u preostali sok i slažite na kremu, tako da čokoladni dio bude prema dolje. Rasporedite čokoladnu kremu. Piškote umačite u sok i slažite preko kreme.

Rasporedite žutu kremu. Tortu stavite u hladnjak da se stegne, najbolje preko noći. Premažite prethodno pripremljenim vrhnjem za šlag i ukrasite po želji.

logo kolaci.biz

logo kolaci.biz