Recept: Bingo torta s tri vrste keksa
SASTOJCI
BISKVIT
5 jaja
5 žlica šećera
3 žlice ulja
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
1 žlica kakao praha
7 žlica mljevenih oraha
KREMA
1,5 l mlijeka
200 g šećera
4 pudinga od vanilije
250 g margarina
ili maslaca
150 g mljevenog
petit keksa
150 g otopljene čokolade
OSTALO
oko 400 ml gaziranog
soka od naranče
2 kutije jaffa keksa
200 g keksa piškota
DEKORACIJA
500 ml vrhnja za šlag po želji možete ukrasiti naribanom
čokoladom i mljevenim keksom
PRIPREMA KREME
U zdjelu dodajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka te pomiješajte sastojke. U lonac ulijte preostalo mlijeko i stavite kuhati.
Kada zakipi, sklonite sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno stavite kuhati. Vruću kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte margarin ili maslac (sobne temperature) te sve dobro još jednom izmiksajte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi dodajte mljeveni petit keks, u drugi otopljenu čokoladu, a u treći dio kreme nije potrebno ništa dodavati.
PRIPREMA BISKVITA
U brašno dodajte prašak za pecivo pa pomiješajte. Pripremljenom brašnu dodajte kakao prah i pomiješajte. Zatim u zdjelu dodajte bjelanjke te ih miksajte da očvrsnu. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, šećer i miksajte dok žumanjci ne zapjene. Dodajte ulje i kratko miksajte. Potom dodajte pripremljeno brašno i nastavite miksati. Dodajte dio pripremljenih bjelanjaka, kratko pomiješajte sastojke pjenjačom. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i kratko miješajte.
Istresite mljevene orahe i sve sjedinite. Smjesu rasporedite na masnom papiru u kalupu promjera 28 cm. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 – 30 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za dekoraciju izradite 500 ml vrhnja za šlag.
BINGO TORTA - SLAGANJE
Biskvit natopite dijelom gaziranog soka od naranče. Rasporedite kremu od keksa. Jaffa keks umačite u preostali sok i slažite na kremu, tako da čokoladni dio bude prema dolje. Rasporedite čokoladnu kremu. Piškote umačite u sok i slažite preko kreme.
Rasporedite žutu kremu. Tortu stavite u hladnjak da se stegne, najbolje preko noći. Premažite prethodno pripremljenim vrhnjem za šlag i ukrasite po želji.