Traminac, sauvignon…
Vino je u Iločkim podrumima umjetnost i stil života, a njihov podrum sveto mjesto za sve one koji obožavaju traminac
Vina bude uspomene, a ona vrhunska, još i više njih. Iločki traminac pio se na engleskom dvoru, prava je bajka okusa u kojoj je uživala regina Elizabeta, a nešto manje od stotinjak butelja te iste bajke i danas se čuva u arhivi Iločkih podruma. Doznajemo da se takav može kupiti za 7500 eura po butelji, a veza Iloka i engleske kraljevske obitelji nije slučajna.
Traminac s položaja Principovac krasi zlatnožuta boja, okus je pun, bogat i snažan te sadržajan razvijenih aroma s izraženim mirisom ruže. Svježina kojom odiše je nadnaravna, a o popularnosti da i ne govorim. Vino je u Iločkim podrumima umjetnost i stil života, a njihov podrum sveto mjesto za sve one koji obožavaju traminac, ali i druga vina koja ova poznata vinarija zdušno stvara. Spomenut ću kasnu berbu predikatnog vina Traminac, slatkasto vino zlatnožute boje s mirisom na ružu i muškate koje se poslužuje kao aperitiv ili uz fini desert. E, to je vino za pamćenje!
Kada se sjetim sauvignona iz Daruvara, sav zadrhtim. Degustacijski prostor daruvarske vinarije (poznate po bijelim vinima) u dvorcu Janković posebno mi se omilio. I degustirao sam sve, od vrhunske graševine pa do Vezak Sauvignona, koji mi je bio pravo otkriće, a kako je to slikovito rekla simpatična Suzana Jurišić, enologinja Vinarije Daruvar dok je sljubljivala vino sa sirom lokalne Sirane Biogal, nije to neki mlohavi sauvignon, već prava "sovinjončina". I bila je u pravu, jer već nakon nekoliko čaša koje sam rado ispio s Karin Mimicom, voditeljicom Gastronauta i projekta gastronomsko-zdravstvene ture 6-elementi koji je provela u Daruvaru te englesko-hrvatskim blogerom Paulom Bradburyem, osjetio sam toplinu u duši – a osjećam je do danas.
Vrhunskim se vinima ne treba igrati, treba ih pustiti da rade svoje, i sve će biti kako treba. Iz Slavonije i Podunavlja ne treba otići bez uživanja u ova dva fantastična vina. Ali to nije kraj, ako nastavite čitati o mojim sljedećim adutima, bit će i pun ceker vina iz našega kraja.