Friteza na vrući zrak nije za sve namirnice
Friteze na vrući zrak posljednjih su godina apsolutni hit za pripremu svega i svačega, ali kulinarski stručnjaci upozoravaju da se neke namirnice, ili recepti koji ih sadrže, nikako ne bi smjele spremati u njoj. Prva namirnica koja nikako ne smije u fritezu na vrući zrak je vlažno tijesto odnosno smjesa, poput one za palačinke. Friteza na vrući zrak ne može ga ispeći, pa će vam posvuda ostati ljepljivi nered. Panceta je masna i kada se priprema u fritezi na vrući zrak, masnoća može kapati, zbog čega dolazi do dimljenja i prskanja. Zbog toga će se panceta pržiti neravnomjerno, a da ne govorimo o dimu i neugodnom mirisu. U fritezu na vrući zrak ne smije ni svježe zeleno povrće, poput kelja, koji se često koristi kao zdrava alternativa čipsu. Salate poput kelja izrazito su lagane, pa će ih zrak samo raspuhati uokolo. U prijevodu, imat ćete nered nekuhanog zelenila. Stručnjaci kažu da se u fritezi ne treba pripremati ni sir jer će ponovno biti nered. Friteza na vrući zrak nije prava friteza. Kada u fritezu s uljem bacite štapiće od mozzarelle, automatski se stvara hrskava korica. U fritezi na vrući zrak to se ne događa, pa ćete dobiti ljepljivi sir. Friteze na vrući zrak nisu idealne za pečenje crvenog mesa. S unutarnje strane dobit ćete blago pečeno meso, ali izvana vam se neće dovoljno zapeći. Uz to, priprema burgera u fritezi na vrući zrak bit će prilično neuredna.