Selective focus on key remote of car in hand of handsome man with blurred young man smiling and sitting in the convertible carkljucevi, kljuc, auto, automobil, vozilofreepik
FREEPIK
23.9.2024., 11:06
ACEA: PODATCI KOJI ZABRINJAVAJU PROIZVOĐAČE

Prodaja automobila u EU-u oštro je pala u kolovozu

Prodaja automobila u Europskoj uniji oštro je pala u kolovozu, a u Hrvatskoj se blago smanjila, prvi put u nešto više od dvije godine, pokazali su podatci udruge proizvođača automobila ACEA. U kolovozu su u EU-u registrirane samo 644 tisuće novih automobila, 18,3 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U srpnju je prodaja bila stagnirala, nakon skromnog, 4,3-postotnog rasta u lipnju, koji je označio kraj četveromjesečnog radzoblja slabijih rezultata. U kolovozu sva četiri vodeća tržišta bilježila su pad, a najviše se smanjila prodaja u Njemačkoj, za 27,8 posto. Blizu je i Francuska s 24,3 posto manje registriranih novih automobila nego godinu dana prije. Dvoznamenkasti pad bilježila je i Italija, za 13,4 posto. Najblaže se smanjila prodaja u Španjolskoj, za 6,5 posto.

U Hrvatskoj je u kolovozu, prema ACEA-inim podatcima, registriran 3341 novi automobil, što je 4,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Prodaja se tako, prema ACEA-i, smanjila prvi put od srpnja 2022. U ovogodišnjem srpnju bila je porasla za 6,1 posto. Europsko tržište električnih automobila na baterije oštro je palo u kolovozu, za čak 43,9 posto, izračunala je ACEA, nakon 10,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Prodaja u Njemačkoj i Francuskoj, na dva najveća europska tržišta, potonula je za "spektakularnih" 68,8 odnosno 33,1 posto, ističu u udruzi. U takvim je uvjetima udio električnih automobila na baterije u europskom tržištu u kolovozu smanjen na 14 posto, s 21 posto u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Volkswagenova vozila
EPA

U Hrvatskoj je pak prodaja te kategorije električnih automobila u kolovozu skočila za 38,8 posto. Još je snažnije porasla prodaja plug-in hibrida, za 70,8 posto, a prodaja hibridnih električnih modela, koji uključuju "pune i blage hibride", porasla za skromnijih 9,1 posto. Hibridna električna vozila obuhvaćaju, prema definiciji ACEA-e, "potpune i parcijalne hibride", koji, ovisno o snazi baterije, mogu voziti do 62 posto vremena samo na električni pogon.

Od siječnja do kolovoza europsko tržište automobila poraslo je za 1,4 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, uz registrirana 7,2 milijuna novih vozila. U Njemačkoj i Francuskoj prodaja je gotovo stagnirala, a u Španjolskoj i Italiji porasla je za nekih četiri posto. U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci prodaja za 12 posto viša nego u istom razdoblju lani.