MAGAZIN STOCKStock market today: Wall Street rises after data on the economy stomps expectations - WDIO.com
STOCK
10.8.2024., 08:14
CRNI PONEDJELJAK: GLOBALNA PANIKA

Što se događa na svjetskim burzama?

Postoje brojni razlozi za turbulencije na burzama: od straha od recesije u Americi pa do straha od rata na Bliskom istoku. Investitori su nervozni, a stručnjaci ne očekuju skoru stabilizaciju

Koji su razlozi aktualnog potonuća vrijednosti dionica - pita se u svojoj analizi za ARD Michelle Goddemeier, čiji prilog iz DW-a prenosimo u nešto kraćem obujmu i s neznatnim prilagodbama u tekstu i opremi.

Razloga je više. Jedan od glavnih "motora" negativnog trenda jest strah od recesije u SAD-u. Investitori, naime, strahuju od mogućnosti da je pravo stanje američkog gospodarstva čak i gore od pretpostavljenog. I zato se rješavaju brojnih vrijednosnih papira. Stručnjaci za devize njemačke Commerz banke govore o "panici na tržištu u kontekstu konjunkture SAD-a". Naime, američko gospodarstvo u posljednje vrijeme posustaje, konjunkturni podatci su loši. Negativan trend vlada, na primjer, u važnoj prerađivačkoj industriji. Znake slabosti pokazuje čak i američko tržište rada, koje je u prošlosti u pravilu bilo dosta robusno. Tijekom srpnja najveća nacionalna ekonomija svijeta je, posve iznenađujuće, "kreirala" manje novih radnih mjesta od očekivanog broja, a stopa nezaposlenosti dosegla je najvišu razinu u posljednje gotovo tri godine.

STRAH OD RECESIJE

“To pokazuje da je ekonomija na preniskoj razini, a da su kamatne stope previsoke", rekao je Ascan Iredi iz Plutos Vermögensverwaltunga za njemački javni servis ARD. U SAD-u ne samo što vlada stagflacija nego je moguća čak i recesija, dodaje taj financijski stručnjak. To mišljenje dijele i neki drugi stručnjaci. "Mi smo našu vjerojatnost recesije u idućih 12 mjeseci podignuli za deset postotnih bodova, na 25 %", može se pročitati u novoj studiji analitičara financijske kuće Goldman Sachs. Još su pesimističnije prognoze analitičara JPMorgana, koji su mišljenja da vjerojatnost recesije u SAD-u iznosi čak 50 %. "Proteklih su mjeseci dobri konjunkturni podatci stvorili iluziju američkog gospodarstva kojem nitko i ništa ne može nauditi", kaže Jochen Stanzl iz CMC Markets. I dodaje kako se sada ta iluzija raspada, odnosno da burze reagiraju na slabe podatke. Itekako je moguća recesija u SAD-u, smatra Stanzl.

Smirenje u krugovima ulagača nije donijela ni najnovija odluka Američke središnje banke: Fed je sredinom prošlog tjedna dao naslutiti da bi u rujnu mogao spustiti referentnu kamatnu stopu. Goldman Sachs zbog slabije gospodarske dinamike očekuje da bi Fed i u rujnu, i u studenom, i u prosincu mogao sniziti tu kamatnu stopu za po četvrt postotnog boda.

I bitcoin je nedavno pretrpio znatne gubitke. Tečaj najstarije i najpoznatije kriptovalute u jednom je trenutku opao na razinu nižu od 50.000 američkih dolara. To je najniži tečaj od veljače. Bitcoin je od petka navečer izgubio više od 10.000 dolara. Posljednji je put tako snažan pad u relativno kratkom razdoblju zabilježen u lipnju 2022. Gubitke je pretrpio i ether, druga najvažnija kriptovaluta. Analitičar Timo Emden iz tvrtke Emden-Research govori o "koktelu nesigurnosti" koji se negativno odražava na bitcoin. Tu posebno izdvaja strah od moguće recesije u Americi.

Na pad vrijednosti dionica utječe i zabrinutost oko stanja u kojem je tehnološki sektor. Američki tech-divovi Apple, Amazon i Intel prošlog su tjedna prezentirali razočaravajuće kvartalne izvještaje. Intel je nakon neočekivano velikog pada stope dobiti odmah najavio golem program štednje, uključujući i masovne otkaze svojim zaposlenicima. Amazon i Apple nisu uspjeli realizirati zadane ciljeve u prošlom tromjesečju. Zbog toga investitori na burzama masovno prodaju ponajprije dionice tech-sektora koje su imali u svom portfelju.

Dodatni faktor nesigurnosti na burzama je konflikt na Bliskom istoku. Mnogi se investitori pitaju prijeti li novi val eskalacije. Izrael i SAD se, nakon ubojstva političkog vođe islamističkog Hamasa u Teheranu, pripremaju za moguće osvetničke akcije Irana i njegovih saveznika. A to utječe na porast opasnosti od rata u regiji u kojoj se nalaze izdašna nalazišta nafte.

LOŠI PREDZNACI

Raste zabrinutost zbog cijena energije. Trećina od oko 100 milijuna barela nafte, koliko se je dnevno proizvede, potječe upravo s Bliskog istoka. Često se već govorilo o prjetećem požaru u toj važnoj regiji za eksploataciju nafte, ali "rizik nikada nije bio tako visok kao danas", kaže Jürgen Molnar iz brokerske kuće RoboMarkets. Čak i pad cijene nafte ne bi bio baš dobar znak. To bi značilo da potražnja opada, odnosno da je stanje u gospodarstvu loše. Od svega toga profitira zlato. Vrijednost plemenitog metala porasla je proteklih tjedana. Zlato ima status "sigurne luke" u turbulentnim vremenima.

Krajem prošlog tjedna porasli su i tečajevi američkih državnih obveznica. Zbog lošeg raspoloženja na burzovnom parketu raste potražnja za sigurnijim papirima, pa i za onima koji donose manji profit. Jedna od tih sigurnih investicija su i njemačke državne obveznice. Njihov bonitet sve najveće rejtinške agencije ocjenjuju maksimalnom ocjenom: AAA.