Osijek
USPJEH ZAVODA ZA LIJEČENJE BOLI KBCO-A

Prva epiduroskopija u javnom zdravstvu RH
Objavljeno 10. srpnja, 2024.
Prvi je put u hrvatskom javnozdravstvenom sustavu učinjena epiduroskopija, i to u Kliničkom bolničkom centru Osijek! Zahvat su, na dvjema pacijenticama, uz pomoć dr. Paola Cossua iz Italije, obavili dr. Ivan Omrčen, dr. sc. Dino Budrovac i izv. prof. prim. dr. sc. Ivan Radoš, uz cijeli medicinski tim Zavoda za liječenje boli Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

Tim liječnika iz KBC-a Osijek prije nešto više od dva mjeseca u bolnici u Olbiju na Sardiniji prošao je edukaciju za epiduroskopiju, a sada su se stekli uvjeti da se taj zahvat izvede i u osječkoj bolnici. "Epiduroskopija je zahvat gdje se kroz sakralni otvor ulazi endoskopom i vizualizira epiduralni prostor na ekranu balon kateterom ili fleksibilnom elektrodom, a s pomoću fluoroskopa (RTG aparata) na drugom ekranu prati se položaj balon katetera ili fleksibilne elektrode, kojima se mehanički i uz pomoć električne energije oslobađa epiduralni prostor od priraslica, tj. ožiljnog tkiva. Ono se, naime, često razvija nakon operativnih zahvata na kralježnici, što je razlog ponovnog javljanja boli u području kralježnice ili duž donjih ekstremiteta. Bolesnici s postoperativnim priraslicama u epiduralnom prostoru često loše reagiraju na farmakoterapiju jer se radi o značajnoj komponenti neuropatske boli koja slabo odogovara na konvencionalne analgetike i nefarmakološko liječenje (fizikalnu terapiju). Bolja selekcija bolesnika za ovaj zahvat znači i veću učinkovitost, a u slučaju nedjelotvornosti zadnja je opcija u liječenju ovih bolesnika ugradnja elektroda u epiduralni prostor, tj. stimulacija kralježnične moždine, zahvat koji se također izvodi u našoj bolnici", navode iz KBC-a Osijek.

Podsjetimo da je Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek Referentni centar Ministarstva zdravstva za neuromodulaciju u liječenju boli za Republiku Hrvatsku. Započinjanjem epiduroskopije taj je zavod još jednom pokazao da je vodeći centar za liječenje boli u Hrvatskoj i da s pravom nosi naziv centra izvrsnosti u liječenju boli (neuromodulacije u liječenju boli) za Republiku Hrvatsku, opravdano su ponosni u najvećoj bolničkoj ustanovi istočne Hrvatske.I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOBRILA MARIČIĆ BOBA UČITELJICA

“Želim da se brzo vratite iz
mirovine”, poručila mi je učenica

2

OSJEČKI HZZ BILJEŽI REKORDE

Lipanj okončan najnižom nezaposlenošću od 90-ih

3

VODOVOD-OSIJEK POČINJE SANACIJU NA DVJEMA LOKACIJAMA

Dijelovi Zadarske i Dubrovačke zatvaraju se za promet