Kultura
M. VARGAS I C. BRULÉ IZVELI “UNIVERZALNI BRODOLOM”

Umijeće španjolskog flamenca
Objavljeno 10. srpnja, 2024.
Osječka je publika u sklopu OLJK-a imala prilike vidjeti umijeće plesanja španjolskog flamenca u izvedbi španjolsko-kanadskog plesnog para - Marca Vargas i Chloé Brûlé, koji je izveo plesnu predstavu "Univerzalni brodolom" na platou ispred Kulturnog centra Osijek. Radi se o plesnoj flamenco-predstavi koja se izvodi na otvorenom, čiji su autori Vargas i Brûlé.

Marco Vargas je iz Seville, Chloé Brûlé je Kanađanka. Svoj flamenco-sastav vode od 2005., a njihovo sjedinjenje svoj sadržaj nalazi u identičnom pristupu razumijevanju flamenca kao plesne umjetnosti same po sebi. Zajedno su stvorili i razvili vlastiti jezik koji ujedinjuje tradiciju i suvremenost. Njihov je glavni cilj pokušati predočiti, ispričati priče i podijeliti ih dok kroz njih izražavaju svoje brige, pripovijedanje i pokret. Marco i Chloé neprestano pokušavaju uspostaviti dijalog između suvremenog plesa, flamenca i njima dragog "svemira" – uličnog načina života.

Prva kreacija Vargasa i Brûlé bila je izvedba “Lad 24” iz 2005. Nakon toga slijedi izvedba “Cuando uno quiere y el otro no” 2006., za koju su dobili nagradu za najbolju izvedbu dramske umjetnosti i zvučni prostor na festivalu “Teatro del Sur” u Palma del Ríju u Andaluziji, kao i nagradu za inovaciju na Međunarodnom sajmu kazališta i plesa u Aragonu. Program je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUŠKO MODRINIĆ NOVI RAVNATELJ DRAME HNK-A U OSIJEKU

Sretan i zadovoljan ansambl bio bi mi jedan od najvećih uspjeha

2

OLJK 13. - 15. 7.

Gastro film festival i koncert

3

PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Marasović: Volim ljubavne priče gdje netko pati za bivšima