Osijek
SRPANJSKI SAJAM ANTIKVITETA

Prodavalo se, kupovalo i družilo u ritmu puhača
Objavljeno 6. srpnja, 2024.
GOSTI GRADA: Susreli smo i skupinu mađarskih turista, koje su najviše privukle umjetničke slike i figurice svetaca

Svake prve subote u mjesecu gradom zavlada sajamski šušur, jer se u Parku kralja Držislava kod Školjke održava tradicionalni Sajam antikviteta, koji organiziraju Tržnice Osijek, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Osijeka.
“Ovaj sajam nikada ne propuštam", rekla nam je umirovljenica Marija. Naša sugrađanka "opremila se" slamnatim šeširom i bočicom vode kako bi se zaštitila od sunca i vrućine, a na sajmu ne traži ništa određeno. "Šetam i uživam, ali uvijek pronađem neku sitnicu, ukrasni ili upotrebni predmet", kaže Marija.

Naš mladi sugrađanin Marin smatra da osječki Sajam antikviteta ima raznoliku ponudu, za svačiji ukus i džep. I doista, na sajmu nema čega nema, od staklenih i keramičkih posuda, vaza, satova, drvenih sanduka, igračaka, gramofonskih ploča, nakita, stripova, knjiga, slamnatih šešira, ljetnih ženskih ručnih torbi do još mnogo toga.

Osječanka Romana ističe da je Sajam antikviteta postao društveni događaj gdje sretnemo prijatelje i znance koje dugo nismo vidjeli, mjesto druženja i razgovora.

U hladovini pokraj Školjke dominirao je ručni rad, heklani stolnjaci, bijele bluze i košulje ukrašene čipkom i heklanim detaljima koje je popularizirao pjevač Baby Lasagna. Dojmile su nas se velike staklene zelene boce, lijepe i dekorativne. "To su boce za vino, a u njih stanu 54 litre", rekao nam je prodavač Davor Paloš.

Bilo je i raznolike vojne opreme i odjeće, a vidjeli smo i skupinu mađarskih turista, koje su najviše privukle umjetničke slike i figurice svetaca. Za poseban štimung pobrinuo se Osječki puhački orkestar, čiji članovi imaju od 12 do 66 godina, a izvode raznolik repertoar, u kojemu svatko može pronaći svog favorita.

Vesna Latinović

ANTIK FANATIK
Piše: Grgur Marko Ivanković


Časopis Svijet iz lipnja 1932.

Sa srpanjskog smo Sajma antikviteta izdvojili jedan broj ilustriranog tjednika Svijet, koji je izišao 25. lipnja 1932. Naslovnicu u boji ilustrirao je zagrebački slikar Otto Antonini, koji je u Svijetu objavljivao svoje ilustracije od 1926. do 1932. Inicijali O. A. nalaze se u donjem desnom kutu naslovnice koja prikazuje dvije vitke ženske figure kako zagrljene s tribina prate veslačko natjecanje. Unutar tjednika uvezan je umetak u kojem je i nekoliko fotografija slavnog osječkog kupališta Goli-Bar, na kojima je prikazana svekolika raznolikost aktivnosti na plaži - od sunčanja u pletenim foteljama, preko gimnastičarskih akrobacija, do kupanja, sunčanja i igranja na pijesku.

Fotografije Goli-Bara poslao je osječki književnik Rudolf Franjin Magyer, a novine o kupalištu pišu sljedeće: “Konačno je Osijek dobio moderno kupalište, koje je uredio s mnogo žrtava Ferdo Kitter, osječki tiskar, kao zakupnik. Obala je čisti, krupni dravski pijesak, okružena je s mnogo hlada, pa čini utisak pravoga ljetovališta. Sezona je u punom jeku. Poseban kupališni motorni čamac prevaža goste, pa sve vrvi od vreve i života. Samo kupalište smješteno je na lijevoj obali Drave, odakle puca vidik na čitav grad Osijek.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana