Osijek
KBC: USPJEH TIMA ZA PEDIJATRIJSKU PULMOLOGIJU

Prvi u Hrvatskoj postavili endobronhijalni stent u djece
Objavljeno 6. srpnja, 2024.
Tim za interventnu pedijatrijsku pulmologiju, pod vodstvom pedijatra, doc. dr. sc. Mateja Šapine i anesteziologa, dr. Hrvoja Vinkovića, postavio je prvi endobronhijalni stent u djece u Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

"U djeteta sa teškom stenozom (suženjem) bronha lijevog plućnog krila i pratećim kroničnim pleuralnim izljevom s posljedičnim kolapsom lijevog plućnog krila, postavljen je endobronhijalni stent u svrhu osiguravanja stabilnosti dišnog puta. Prilikom istog postupka učinjena je i prva medicinska torakoskopija dječjih interventnih pulmologa u svrhu ekspanzije plućnog krila. Ovim se metodama osigurala ventilacija i izmjena plinova plućnog krila koje je zbog neprohodnosti i kolapsa bilo isključeno iz funkcije. Riječ je o prvom takvom učinjenom zahvatu u Republici Hrvatskoj kojim je moguće liječiti najteže pedijatrijske pacijente sa kompleksnim i neprohodnim dišnim putevima", obajvio je KBC na svojim mrežnim stranicama.

Trahealne i bronhalne stenoze suženja su dišnih puteva koje mogu nastati zbog brojnih razloga. Trahealne stenoze potencijalno su životno ugružavajuće zbog onemogućavanja dotoka kisika u pluća, a kod bronhalnih stenoza onemogućen je dotok u jedno ili oba plućna krila. Postavljanje endobronhijalnog stenta omogućuje oslobađanje dišnih puteva kod odabranih pacijenata kod kojih takav terapijski pristup može biti dio aktivnog ili palijativnog liječenja, s posljedičnim izlječenjem ili poboljšanjem kvalitete života.

Ovim se zahvatom KBC Osijek svrstava među rijetke specijalizirane ustanove u svijetu u kojima se provode najsloženiji endoskopski interventni pulmološki zahvati u dječjoj dobi. I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

PROSLAVA DANA GČ I NA SPORTSKIM TERENIMA

Za ferplej im ručak serviran u debeloj hladovini

POLJOPRIVREDNA I VETERINARSKA ŠKOLA

Maturantima svečano uručene svjedodžbe

OSJEČKI DANI HRVATSKE LIGE ZA HIPERTENZIJU

Jelaković: Povišeni je krvni tlak podla bolest - tihi ubojica!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana