Ekonomija
POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje, signalizirajući da se poslodavci sve teže nose s teretom visokih troškova zaduživanja, upozoravaju stručnjaci. U protekla četiri tjedna na burzu se prosječno prijavljivalo gotovo 233 tisuće otpuštenih radnika tjedno, najviše u devet mjeseci, pokazali su podatci ministarstva rada. Raste i broj nezaposlenih koji produžuju zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlenost, dosegnuvši u pretprošlom tjednu 1,828 milijuna, najvišu razinu od početka godine.

Podatci se odnose na razdoblje tijekom kojeg je vlada anketirala poslodavce za potrebe izvješća o zapošljavanju u lipnju.

U svibnju poslodavci su bili otvorili 272 tisuće novih radnih mjesta neto, nadmašivši mjesečni prosjek u prethodnih 12 mjeseci, prema izvješću ministarstva rada. Stopa nezaposlenosti porasla je pak prvi put od siječnja 2022., dosegnuvši 4,0 posto, što signalizira da otpušteni radnici možda teško nalaze novi posao. Prijave otpuštenih radnika na burzu navode na zaključak da lipanj neće donijeti reprizu dobrih rezultata iz svibnja, zaključuje glavni američki ekonomist u Oxford Economicsu Ryan Sweet. Središnja banka podcjenjuje naznake problema, smatra Sweet. Fed je agresivno podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, a zapošljavanje mu je važan kriteriji u kreiranju monetarne politike. Njegovo mišljenje dijeli i glavni ekonomist Pantheon Macroeconomicsa Ian Shepherdson. "Američka središnja banka Fed previše je optimistična u procjenama nezaposlenosti", upozorava Shepherson. U lipnju je Fed potvrdio da u ovoj godini očekuje stopu nezaposlenosti od 4,0 posto. U 2025. trebala bi porasti na 4,2 posto i biti nešto viša no što su u banci do sada očekivali. H