Novosti
AMERIKANCI ULAZE U TVORNICU AMBALAŽE

Pad prihoda vlasnika tvornice u Belišću
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Britanski proizvođač ambalaže DS Smith izvijestio je u četvrtak da je fiskalnu godinu zaključio sa znatno manjim prihodom i dobiti, istaknuvši slabu potražnju u uvjetima pogoršane situacije u gospodarstvu.

U fiskalnoj godini, koja je završila u travnju, prihod britanske kompanije smanjio se za 17 %, na 6,82 milijarde funti. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva, pao je za 16 %. U gotovo istom postotku smanjena je i operativna dobit, kliznuvši na 701 milijun funti. Obujam prodaje smanjio se za 2 %, uz poboljšanje na početku proljeća, ističu u britanskoj tvrtki. Uz tvornicu ambalaže u Belišću, DS Smith vlasnik je i Kaplasta iz Vojnića i Unijapapira. "Makrogospodarsko okruženje ponovo je bilo izazovno, uz kontinuirano slabu opću tržišnu potražnju", stoji u izvješću. Najveći pad prodaje zabilježen je u sjevernoj Europi, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, ključno tržište za DS Smith zbog industrijskih odnosno klijenata u e-trgovini. "Južna Europa bila je relativno otporna", napominju u britanskoj tvrtki, a u istočnoj Europi i Sjevernoj Americi obujam prodaje snažno je porastao, navode. Pozitivni trendovi u obujmu prodaje u drugoj polovini fiskalne 2023./2024. nastavljeni su i ovog proljeća, ističu u britanskoj tvrtki, dodajući da će u novoj fiskalnoj godini biti fokusirani na "cijene, poslovnu efikasnost i strogu kontrolu troškova".

“Pojačana potražnja rezultira višim troškovima papira i drugih troškova inputa te očekujemo da će to donijeti porast cijena ambalaže" i vjerojatno pozitivno utjecati na rezulate u drugoj polovini fiskalne 2024./2025. godine, ističu. Uprava je naglasila i da bi povezivanje s američkim International Paperom trebalo stvoriti "globalnog lidera u segmentu održive ambalaže".

International Paper ponudio je povezivanje u travnju, u transakciji vrijednoj 7,2 milijarde dolara. Nakon dovršetka spajanja dioničari DS Smitha postali bi vlasnici oko 33,7 % dionica objedinjene tvrtke, a dioničari International Papera preostalih 66,3 %. Zaključenje transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu ove godine. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana