TvObzor
DOBRA OSOBA

O žalovanju i ovisnosti, ali i o oprostu i ljubavi
Objavljeno 21. lipnja, 2024.
A GOOD PERSON. DRAMA. REŽIJA: ZACH BRAFF. GLUME: FLORENCE PUGH, MORGAN FREEMAN, MOLLY SHANNON, CELESTE O’CONNOR

Dovoljno je reći Florence Pugh i Morgan Freeman i svaki će filmofil istog trena poželjeti pogledati ovaj sjajan film redatelja Zacka Braffa, zvijezde sitcoma "Stažišt", koji je drugi put dokazao kako zna napraviti itekako dobar film. On je, naravno, sam i napisao i producirao film.Iako sad već ima poduži redateljski staž, više se bavi TV serijama. Posljednjih dvadeset godina, od svojeg sjajnog redateljskog prvijenca "Garden State" iz 2004. nije uspio snimiti ovako kvalitetan film kao "A Good Person". Prilično sam se iznenadila kad sam pročitala kako je jedan američki filmski kritičari napisao kako je film "loš i spašava ga samo Florence Pugh" te da su likovi "nestvarni"?! To je velika glupost, jer ako je nešto stvarno u ovoj priči, to su upravo likovi i njihove emocije. Osim toga, ocjena publike na RottenTomatoes je sjajnih 96%, ako vam to išta znači...

Florence Pugh tumači lik Allison, mlade žene koja je sretno zaljubljena, voli umjetnost i živi životom iz snova. No nakon fatalne prometne nesreće ostaje bez svega i završi na samom dnu. Sve to se događa u prvih nekoliko minuta filma, koji se potom ubrza na godinu nakon prometne nesreće, u neki drugi, grozni svijet, u kojemu Allison živi kod majke i ubija vrijeme na kauču, gutajući lijekove protiv bolova, koje odavno nema - bar one fizičke. Allison je skrivila nesreću, ljudi su stradali, ona nema ni osobu na koju se može osloniti (majka joj je nezaposlena alkoholičarka, zaručnika je ostavila) niti poznaje ikakve mehanizme za preživljavanje takve goleme traume. Na prvu se čini da se sažalijeva, no nakon što konačno potraži pomoć, zahvaljujući neočekivanom savezniku, Danielu (Morgan Freeman), ona počinje shvaćati da nije jedina dobra osoba kojoj se dogodilo nešto loše i da postoji način da oprosti sama sebi i nastavi živjeti.

Potresan i vrlo emotivan film s briljantnim glumcima, koji prikazuje sirove ljudske emocije i stvarni osjećaj beznađa i krivnje. Florence je još jednom pokazala što može, a Freeman je - Freeman.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

ŠTO JE ZLOČIN NEOBIČNIJI I ZAMRŠENIJI, TO BOLJE

Sherlock za novu generaciju

OD PONEDJELJKA, 15. SRPNJA, U 22.10

“Profesor T” na HTV1

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana