Crna kronika
VISOKI KAZNENI SUD O ŽALBI ODBJEGLOG OPTUŽENIKA

Odbijeni zahtjevi Zorana Mamića
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Visoki kazneni sud odbio je zahtjev Zorana Mamića za izuzeće svih sudaca Županijskog suda u Osijeku, kao i zahtjev za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana. Radi se o predmetu u kojem se braći Mamić i ostalima sudi zbog izvlačenja najmanje 144 milijuna kuna iz NK Dinamo u sklopu zločinačkog udruženja. U rješenju Visokog kaznenog suda navodi se kako je Zoran Mamić tražio izuzeće svih sudaca kaznenog odjela osječkog suda, pa i zamjenice predsjednika suda, jer smatra da su u odnosu podređenosti prema predsjedniku suda Zvonka Vrbana, pa je tražio i njegovo izuzeće. Izuzeće sudaca zatražio je navevši da su mu povrijeđena prava na obranu i načelo pravičnosti načinom na koji mu je postavljen branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Alan Čurik, jer iako je ostavio svoj kontakt postavljenom branitelju, on ga nije kontaktirao, te smatra da je to sve prema "uputi suda" i da "branitelj djeluje kao produžena ruka suda".

Visoki kazneni sud u svom rješenju navodi da je postavljanje branitelja po službenoj dužnosti u skladu s ulogom i obvezom predsjednika suda, a s obzirom na to da je riječ o iznimno opsežnom i kompleksnom predmetu, postavljanje branitelja Čurika upravo je u interesu obrane jer je i prije u više navrata mijenjao prethodno izabranog branitelja Miju Goluba, s čim se složio upravo Zoran Mamić.

Što se tiče rješenja kojim je viši sud odbio zahtjev za izuzeće predsjednika osječkog suda Visoki kazneni sud navodi kako se ne može zaključiti da su u konkretnom slučaju postojale okolnosti koje bi kao vanjski pokazatelji mogle pokazati da bi sumnja u nepristranost predsjednika suda bila objektivno opravdana. Podsjetimo, u tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Potkraj listopada prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je, na temelju sporazuma, uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Krivnju je potkraj studenog priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro. S.Lacić/H
Možda ste propustili...

UHIĆENJA NA BRODSKOM PODRUČJU

Krijumčari ljudi pobjegli u grmlje

PODUZETNIK NAVODNO PODMITIO DJELATNIKE POREZNE I FINE

Više optuženih za trgovinu poreznim informacijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRUTALNA KAZNA VOZAČU IZ ĐAKOVA

Nema vozački, drogiran je i odbija dati krv i urin

2

NIJE BILO OZLIJEĐENIH

Dva auta planula, jedan je uništen

3

NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Ove godine trajno oduzeto 12 auta