Dome slatki dome
STANOVANJE: KLIMA-UREĐAJI

Spas od vrućine samo uz pravilno korištenje
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Velike temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature klimatizirane prostorije negativno će utjecati na zdravlje
Klima-uređaji najbolja su zaštita od zdravstvenih poremećaja prouzročenih visokim temperaturama. Postoje i neka pravila kojih se treba pridržavati da se nekoliko sati ugode u hladnijem prostoru ne bi pretvorilo u ozbiljne zdravstvene probleme.

Prva pogreška i posve nerazuman postupak je da se pri vanjskoj temperaturi od, primjerice, 33 °C klimatizacijski uređaj podesi na temperaturu od 22 ili čak manje stupnjeva. Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima te goleme temperaturne razlike negativno će utjecati na stanje organizma i zdravlje. “Klimu” je pravilno rabiti tako da razlika između vanjske temperature i one u prostoru s uređajem ne bude veća od 6 °C! Važno je pravilno postaviti uređaj, a u tome je najbolje poslušati savjet stručnjaka, s obzirom na raspored prostorija u stanu ili smještaj djelatnika u uredu. Uređaji ne smiju biti okrenuti tako da pušu direktno prema osobi jer će izazvati glavobolju, curenje nosa i suzenje očiju, a poslije i prehlade ili mnogo ozbiljnije probleme. Klimatizacijski uređaj nije dovoljno očistiti samo izvana, nego ga treba redovito čistiti i iznutra te prema planu servisirati, jer se u prosječnim aparatima zadržava pelud, spore gljiva, insekti, pijesak, prašina, dlačice... Kondenzirana vlaga u toplom dijelu godine u kombinaciji sa spomenutim “otpadom” čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama. Posljedice mogu biti različite infekcije, alergijske reakcije, koje se s vremenom mogu znatno zakomplicirati, zatim bolesti respiratornog sustava i intenzivne glavobolje. Prije uključivanja klima-uređaja dobro prozračite prostoriju. Povremeno, i dok uređaj radi, u prostoriju pustite čisti zrak. Redovito mijenjajte filtre, u kojima se zadržavaju prašina, grinje, insekti i bakterije. Neugodan miris iz klima-uređaja znači da je potrebno temeljito čišćenje, a najbolje ga je obaviti prije odlaska na godišnji odmor.

Jasminka Knežević
Individualno prikladno
 
Sustavi klimatizacije daju nam mogućnost čak i na velikoj vrućini da u prostoriji stvorimo individualno prikladnu klimu, u kojoj se čovjek osjeća ugodno i u kojoj može biti produktivan. Ti sustavi osiguravaju optimalnu temperaturu u prostorijama cijele godine, a time i ugodnu životnu klimu, neovisno o godišnjem dobu, vremenu i vanjskim utjecajima. Tempreaturni ekstremi posebno su teški za starije osobe i kronične bolesnike jer neki od njih više nisu toliko pokretni, pa puno vremena provode kod kuće, ponekad i u malim stanovima.

Možda ste propustili...

VRT : POSLA IMA I LJETI

Ljekovito korjenasto povrće

LIFESTYLE : SVJEŽINA U DOMU

I mirisi mogu ugodno rashladiti za vrućina

ČESTO IH ZABORAVIMO OČISTITI

Vrata i svjetiljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIFESTYLE : SVJEŽINA U DOMU

I mirisi mogu ugodno rashladiti za vrućina

2

DIZAJN: KOMBINIRANJE UZORAKA

Velike promjene uz male troškove

3

LIFESTYLE : PAMETNI DOM

Uređaji za brže i bolje obavljanje poslova u kući