Dome slatki dome
SAVJET : ISKORISTITE SEZONU

Za sadnju vrta nije kasno ni u lipnju i srpnju
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Ne oklijevajte posijati sjeme krastavaca, graha, bundeve, tikve, repe, mrkve, blitve...
Nije kasno da zasadite odličan vrt čak i u lipnju i srpnju. Iako je točno da su biljke poput rajčice, paprike i patlidžana do sada trebale biti zasađene, mnoge će, ako ne i većina, rasti još brže iz sjemena koje se sije u rano ljeto, kada je zemlja dobro zagrijana i vrvi životom. Bit ćete iznenađeni koliko će brzo sjeme proklijati i početi rasti.

Još cvijeća


Ne oklijevajte posijati sjeme krastavaca, graha, ljetne i zimske bundeve, tikve, dinje, repe, mrkve, blitve... Posijte miks salata na mjestu s dosta svjetla, ali zaklonjenom od jakog sunca. Biljke koje vole toplinu i sunce, bilje poput bosiljka, mažurana, vlasca, origana, majčine dušice i žalfije, posijte na osunčano mjesto i vodite računa da zemlja bude uvijek vlažna. Nemojte zaboraviti posijati mirisni bosiljak u lončiće da povećate zadovoljstvo održavanja svog ljetnog povrtnjaka. Čak i ako već imate grah, bundevu, blitvu, mrkvu, peršin i bosiljak u zemlji, i vaše biljke rastu dobro, lipanj je dobro vrijeme da posijete drugi rod, koji će biti spreman krajem ljeta, kada su prve žetve usjeva tih biljaka gotove. U srpnju i kolovozu zasijte sjeme za jesenske usjeve, kao i sve vrste zelene salate, špinat, rotkvice, poriluk, kelj, grašak, grah, celer, ciklu, brokolu, mrkvu...

Sadnja u lipnju vrijedi i za cvijeće. Posijte još nevena i suncokreta, dalija, petunija..., jednogodišnje cvijeće koje obično precvjeta do kraja ljeta. Na taj način ćete imati izvanredan vrt u cvatu i početkom rujna.

Lipanj i srpanj su također dobri za sijanje jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje trebaju cvjetati sljedećeg proljeća. Možete posijati sjeme u zaštićenu posudu, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime, i onda će procvjetati, osiguravajući vam predivan proljetni pozdrav u vrtu sljedeće godine... Prorijedite gredice na kojima su biljke niknule pregusto. Ponovno uredite prazne gredice, pazite na bolesti i štetnike, suzbijajte ih pri pojavljivanju, te berite dozrele plodove (jagode, mahune, grašak, špinat, salata, blitva, kupus) i začinsko bilje (peršin, celer). Oplijevite gredice. Uklonite zaperke na rajčicama i donja dva-tri lista.

Špinat i matovilac


Biljke zagrnite da pokrenete rast korijena, gredice možete prignojiti, oplijeviti, zemlju razrahliti, malčirati i zalijevati. Plodovi skupljeni u ovom razdoblju sadržavaju više vitamina, sočniji su i ostaju duže svježi. Gredice koje nakon berbe ostanu prazne očistite, prekopajte i pognojite te pripremite za uzgoj idućih kultura u plodoredu. Izravno u povrtnjak ili na posebnu gredicu za uzgoj prijesadnica posijte salatu, kinesko zelje, špinat, matovilac, blitvu, rotkvicu, ozimu salatu, kelj. Predvečer povrće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korov da procvate i osjemeni se. Začinsko i ljekovito bilje (kadulju, ružmarin, metvicu, matičnjak) režite i sušite. Radove obavljajte rano ujutro i predvečer. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIFESTYLE : SVJEŽINA U DOMU

I mirisi mogu ugodno rashladiti za vrućina

2

DIZAJN: KOMBINIRANJE UZORAKA

Velike promjene uz male troškove

3

LIFESTYLE : PAMETNI DOM

Uređaji za brže i bolje obavljanje poslova u kući