Dome slatki dome
DIZAJN: VEZA S VANJSKIM PROSTOROM

Kreativne sobe s pogledom na van
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Svjetlosni efekti noću će doći do punog izražaja, stoga dajte mašti na volju
Uz minimalne preinake vaš će prostor dobiti novu dimenziju. Orijentirajte sjedenje tako da se pogled proteže na vanjski prostor, direktno ili bar bočno. Izbjegnite pri tome guste zavjese i nabore, jer ćete ponovno negirati vezu s okolinom. Svjetlosni efekti noću će doći do punog izražaja, stoga budite kreativni.

Otvoreno


U toplim ljetnim danima veza unutarnjeg i vanjskog životnog prostora vrlo je intenzivna. Kvaliteti stanovanja znatno će pridonijeti činjenica da je ta veza i ukras prostora. Ugodan pogled i pravilan odnos unutar prostora obogatit će život ukućana. Život u zatvorenom prostoru znatno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade oko sebe. To se odnosi i na male površine. Vizualne barikade opterećene elementima namještaja stvaraju napetost koje nismo ni svjesni. Najjednostavniji način da se izbjegne taj problem jest maksimalno orijentiranje dnevne zone na vanjski prostor. Poželjno je imati što više staklenih stijena, a manje prozora. Stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim, što povećava ugodu stanovanja.

Česte pogreške nastaju u organizaciji dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ako je prostor povezan, već se javlja osjećaj prozračnosti, pa se zanemaruje veza s vanjskim prostorom.

Pogled


TV uređaj s komodom najčešće je postavljen na puni zid, a sjedeća garnitura pozicionira se tako da je leđima okrenuta staklenoj stijeni ili prozoru. Tako se zanemaruje vizualno povećanje prostora i pogled na otvoren prostor. Česta pogreška je i postavljanje blagovaoničkog stola uz stijenu, uz uvlačenje sjedeće garniture u unutrašnjost prostora. Visina stola i stolica zatvara pogled na vanjski prostor i ponovno ga čini zatvorenim i neugodnim. To se ne odnosi na prostore velikih površina. Prirodna je potreba čovjeka da boravi u vanjskom prostoru, stoga učinite tu vezu što atraktivnijom!

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Naglasak na zelenom
Ako je organizacija prostora takva da je nemoguće izvesti pravilno pozicioniranje, stvorite opuštajući kutak koji će imati otvoren pogled na vanjski prostor i brzo ćete shvatiti koliko vas ta pozicija opušta. U tim je zonama poželjno što više zelenila kako bi se naglasio vanjski prostor.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIFESTYLE : SVJEŽINA U DOMU

I mirisi mogu ugodno rashladiti za vrućina

2

DIZAJN: KOMBINIRANJE UZORAKA

Velike promjene uz male troškove

3

LIFESTYLE : PAMETNI DOM

Uređaji za brže i bolje obavljanje poslova u kući