Novosti
GRLIĆ RADMAN U CRNOJ GORI

Dom kulture u Tivtu iz 1922. g. vratiti Hrvatima
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Ulazak Crne Gore u EU ide preko susjede, koja je iskreni zagovornik njezine europske perspektive
Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman susreo se u utorak u Tivtu s predstavnicima ovdašnjih Hrvata, predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem i zastupnikom u parlamentu Crne Gore i predsjednikom HGI-ja Adrijanom Vuksanovićem.

“Dolazimo s porukom cijele vlade o potpori Hrvatima u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, kako politički tako i financijski, kao i u svakom drugom obliku, da se Hrvati osjećaju sigurno i ostvaruju sva ona građanska prava. Razgovarali smo o ovdašnjem Domu kulture koji su sagradili Hrvati Boke davne 1922. godine, to je njihovo vlasništvo, i tu smo razgovarali o tome da ga treba vratiti u vlasništvo da bi raspolagali s njime kao vlasnici, a ne kao korisnici. Mi smo spremni financijski pomoći daljnju obnovu doma", kazao je Grlić Radman.

On je istaknuo da je Hrvatska ostvarila sve vanjskopolitičke ciljeve i može biti uzor svim zemljama zapadnog Balkana, te izrazio podršku Crnoj Gori na euroatlanskim integracijama. "Mi smo zapostavili otvorena pitanja kako bismo jačali stabilnost Crne Gore i njezinih institucija. Da nije bilo Hrvatske, Crna Gora ne bi ušla u NATO, ne bi zatvorila zadnje, osmo poglavlje u pregovorima s EU-om, ali i očekujemo i poštovanje s crnogorske strane. Ulazak Crne Gore u EU ipak ide preko susjede, koja je iskreni zagovornik njene europske perspektive", poručio je Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Zvonimir Deković izrazio je nadu da će se pitanje statusa Doma kulture u Donjoj Lastvi trajno riješiti. "Postoje obećanja, RH je spremna investirati u ovaj dom, pored obećanja status je isti od 2012. godine. Kao najmanja nacionalna zajednica u Crnoj Gori želimo djelovati emancipatorski na crnogorsko društvo da nas prihvate kao ravnopravne građane ove države", kazao je Deković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Adrijan Vuksanović, podsjetio je da danas sve češće možemo čuti poruke iz 90-ih godina. "Mi smo oni koji čuvaju europski rudiment. Imamo stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalne samobitnosti i državnog digniteta. Snaga nije u broju, već u lojalnosti", kazao je Vuksanović.

Tijekom dana ministar Grlić Radman s domaćinima je posjetio otočić Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu. Hina
Rezolucija o Jasenovcu može biti štetna
Grlić Radman se zapitao kakvu Crna Gora ima povijesno političku vezu s rezolucijom o Jasenovcu koju bi trebala usvojiti skupština. “Niti je povijesno opravdana, niti je politički logična, i može imati štetu. Crna Gora bi se prije svega trebala suočiti s vlastitom poviješću, a ako je sklona rezolucijama, onda bi trebala donijeti rezoluciju o Božićnom ustanku u Crnoj Gori”, kazao je.

Poručio je da nema zahlađenja političkih odnosa s Crnom Gorom, već da bi trebali dijeliti iste vrjednosti i da smo mi ispružili prijateljsku ruku. “Došao sam u posjet hrvatskoj zajednici, izrazio sam želju posjetiti i hrvatski školski brod Jadran, ali nismo dobili dostojan odgovor, tako da se taj posjet neće dogoditi”, kazao je Grlić Radman.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

POTVRĐEN SLUČAJ OPASNE BOLESTI U GRADIŠTU

Afrička svinjska kuga vratila se u Slavoniju