Osijek
SURADNJA UDRUGE JOSIPOVAC I POLICIJSKE UPRAVE

Biciklirali po šumi i učili o prometu u gradu, cilj: sigurnost svih na cesti
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
U okviru preventivnih projekata "Biciklirajmo, biciklističkom" i "Sigurnost u cestovnom prometu" policijski službenici za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske nedavno su proveli preventivne aktivnosti na dvije biciklijade - u Josipovcu i Kešincima. Tu lokalnu organizirala je udruga "Josipovac", a kešinačku udruga biciklista rekreativaca "Pedala".

Josipovčani su se biciklima uputili u šumu, uživali u prirodi, a organizatori su im pripremili okrepu i edukaciju. Okupio se poveći broj sudionika, koji su, kako navode u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, upoznati o sudjelovanju u prometu biciklista i osobnih prijevoznih sredstava.

- Savjetovali smo ih kako povećati sigurnost, pa smo im skrenuli pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometna na cestama koje propisuju da su vozači bicikala ili osobnih prijevoznih sredstava prije stupanja na kolnik, kada se kreću preko obilježenog biciklističkog prijelaza, dužni paziti na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te nastaviti voziti nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također, informirani su da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza, uz provjeru udaljenosti i brzine kretanja vozila, dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva, te ih pregurati - kažu u Policijskoj upravi.

- Da bi vožnja biciklista, posebno djece, bila sigurnija, posebno su naglašene mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme, kacige za djecu do 16. godine za vožnju bicikla i do 14. godine za vožnju osobnih prijevoznih sredstava, kao i nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće odjeće u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću, te obvezna upotreba svjetala za vožnje u navedenim uvjetima. Svi sudionici biciklijada upoznati su o važnosti davanja znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira na to kreću li se biciklisti biciklističkim stazama, biciklističkim trakovima ili kolnikom odnosno vozači osobnih prijevoznih sredstava pješačkom stazom kada nema biciklističkih staza ili trakova, jer time pridonose vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika - savjetovali su policajci građanima. D.Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana