Ekonomija
NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH) na OPG-u Stipino u Čemincu (Baranja) održalo je seminar za novinare koji prate poljoprivredu, a tema je bila "Kako uspješno izvještavati o klimatskim promjenama u agraru".

Nužna je suradnja novinara i struke, jer terminologija kojom se novinari koriste da bi objasnili klimatske promjene obiluje stručnim pojmovima, stoga je nužno poznavati njihovo značenje. Istaknula je to u svom izlaganju Petra Sviličić, mag. phys. geophys., voditeljica Odjela za agrometeorološka istraživanja službe za agrometeorologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

- Je li ispravnije reći oborina, padalina ili padavina? Možemo li reći temperatura pada ili raste, vjetar je jak, grmljavinsko nevrijeme, dolazi naoblaka - pitala je novinare Sviličić.

Saznali smo da je pravilno koristiti se izrazom oborina (umjesto padavina ili padalina), kao i da je pogrešno upotrebljavati riječ temperatura u množini. Grmljavinsko nevrijeme ne postoji, nego je ispravno reći stiže nevrijeme praćeno grmljavinom, a naoblaka ne može dolaziti, nego pristižu oblaci.

Da postoji želja za većom suradnjom novinara i struke, složili su se i naši kolege iz medija koji prate agrar, iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore istaknula je da su poljoprivrednici svjesni klimatskih promjena, ali i da očekuju dostatna sredstva koja će pokriti troškove prevencije i priprema za situacije koje dolaze, kao i rizike koji su pred njima, a sve vezano uz klimatske promjene.

“Vidjet ćemo što će novo razdoblje donijeti. Sad je pravo vrijeme sudjelovati u raspravama, posebno novi zastupnici u Europskom parlamentu, koji bi trebali ući u Odbor za poljoprivredu, te nas pravovremeno informirati i zastupati interese poljoprivrednika", smatra Radić.

Domaćin radionice bio je poljoprivrednik Stjepan Dumančić. Proizvodnja voća na njegovu OPG-u dovedena je u pitanje zbog nerentabilnosti, te je prije dvije godine s obitelji odlučio uložiti u ruralni turizam. "Država treba sačuvati ljude od propasti jer je poljoprivreda, pogotovo voćarstvo, na izdisajima", smatra Dumančić.

V. Latinović
Možda ste propustili...

KOD TRAJNIH PROIZVODA ZA ŠIROKU POTROŠNJU STABILNOST

Proizvođačke cijene pale za 3,5 posto

VREMENSKI UVJETI UGROZILI PROIZVODNJU

Zbog smanjenog uroda poskočila je cijena čaja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana