Novosti
FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Nova generacija mobilne mreže potiče inovacije i transformira način na koji živimo
Prošlog tjedna u osječkom IT parku održana konferencija Bounding Box, u organizaciji tvrtke Protostar Labs, bila je fokusirana na nove, inovativne tehnologije kao što su umjetna inteligencija, dronovi i svemirske tehnologije. Ta konferencija nastoji inspirirati sljedeće generacije inženjera, znanstvenika, inovatora i poduzetnika te ih potaknuti da budu proaktivni i realiziraju svoje ideje.

Četvrto izdanje konferencije podupire Aerostream, a okupilo je više tehnoloških znalaca, kao što su Korado Korlević iz Višnjan Observatoryja, Dubravko Babić iz Eridan Communicationsa, Paul Bradbury iz Total Croatia Newsa, Robert Manenica iz Hrvatskog Telekoma, Tomislav Radišić sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, Damir Firšt iz AI Škole i Slavica Singer s EFOS-a.

- Imamo sve više sudionika, a cilj nam je da ovo postane prepoznatljiv događaj u međunarodnim okvirima. Osječki IT sektor zaista ima perspektive postati uspješniji nego što jest. Smatram da nam nedostaje inovativnosti, jer je većina okrenuta pružanju usluga, a nedostaje i produktno orijentiranih tvrtki koje bi svoje inovativne proizvode mogli skalirati. Postoji potencijal za jako uspješne priče koje bi podignule cijeli ekosustav. To je primjer Skypea u Estoniji, koji je svojim uspjehom podignuo cijeli ekosustav startup tvrtki i sada je jedan od najuspješnijih u Europi. Treba težiti tome da se i Osijeku dogodi Skype efekt - kaže direktor Protostara Filip Novoselnik.


Organizirana je i radionica "Print, Assemble, Fly Workshop" namijenjena srednjoškolcima, koja praktično podučava kako dizajnirati i sastaviti dron korištenjem 3D printera. Učenici su tu dobili priliku i letjeti dronom koji su sami izradili.

Robert Manenica iz Hrvatskog Telekoma stručnjak je za telekomunikacije i ICT, s više od 20 godina radnog iskustva. U predavanju o 5G mreži istaknuo je kako nova generacija mobilne mreže potiče inovacije i transformira način na koji živimo. Brži je odaziv signala, a tu su i gigabitne brzine, povezivanje više uređaja istovremeno, pametnije korištenje mreže i energetska štedljivost - no razlikujemo stari i novi 5G.

- Današnji, stari 5G ima isti signal i uspostavu veze kao posljednjih 10 godina, ali su veći brzina i kapaciteti tako da možete brže surfati uz veću gustoću interneta u urbanim zonama. S novim 5G-om, koji dolazi za 18 mjeseci, jezgrena mreža počinje drukčije tretirati korisnike. Preko jedne javne mreže koja ima sve resurse u zraku moći ćemo napraviti virtualne softverske slojeve koji će omogućiti da se određena potreba korisnika odradi upravo po njegovim zahtjevima. Više neće biti jednog servisa istog za sve, kojemu se morate prilagoditi - ističe Manenica.

- 5G tehnologija doista otvara svijet mogućnosti, od stvaranja inovativnih proizvoda u raznim industrijama do poticanja digitalne transformacije, poboljšanja povezanosti i oblikovanja budućnosti vječno umreženog svijeta. Unatoč tome, brojna se tehnološka saznanja - kaže Manenica - ne koriste desetljećima.

Elena Lukić
MORA SE INVESTIRATI
- Industrija brutalno inzistira na mobilnoj povezanosti. Mi, srećom, živimo u zemlji koja to dobro radi. Na 70 % smo populacijske pokrivenosti 5G mrežom, a do kraja 2025. bit ćemo na 95 %. Mnogi ne znaju da će krajem 2025. godine 99 % hrvatskih autocesta i 95 % željeznica biti pokriveno 5G signalom. Inženjeri su oni koji stvaraju rješenja na temelju spoznaja, mnoga postoje već desetljećima, ali inženjerski proizvodi ih ne koriste. Moramo stvoriti sustav vrijednosti koji će omogućiti tehnološke evolucije. Netko će zaista morati investirati novac, u suprotnom se ekosustav neće dogoditi. Ne možemo sjediti i čekati novi 5G. Bez aplikacija što ga koriste za stvaranje nove dodane vrijednosti na tržištu, on neće skalirati i to je surova stvarnost - kaže Manenica.

Možda ste propustili...

ANALIZA SVJETSKE BANKE: IMA POMAKA, ALI NEDOVOLJNIH

Žene u Hrvatskoj i dalje s manje prilika za napredak

VLADAJUĆA KOALICIJA: DOGOVOR JOŠ NIJE FINALIZIRAN

DP će dobiti državnog tajnika za imigraciju, HEP pod ingerenciju Primorca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana