Zdravlje
JABUČNI OCAT

Izvor je probiotičkih bakterija koje potiču probavu i čišćenje
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Sirovi jabučni ocat izvor je korisnih probiotičkih bakterija koje blagotvorno djeluju na proces probave te tako pomažu boljoj apsorpciji korisnih hranjivih tvari iz hrane koju jedemo, kao i brzoj eliminaciji štetnih toksina. Balansira razinu šećera u krvi, smanjuje kolesterol, smanjuje nadutost, pomaže kod želučane kiseline, popravlja izgled akni i ožiljaka te generalno potpomaže imunološki sustav. Dobar je saveznik i za održavanje tjelesne težine. Novo istraživanje sugerira da bi konzumiranje dnevne količine jabučnog octa moglo dovesti do gubitka težine kod mladih osoba koje se bore s pretilošću ili imaju prekomjernu težinu. Studija je otkrila da su tijekom tromjesečnog razdoblja sudionici u prosjeku izgubili 5,8 – 7,2 kg. Ispijanje otopine jabučnog octa pomiješanog s vodom, u rasponu od jedne čajne do jedne jušne žlice, povezano je sa znatnim poboljšanjima razine šećera u krvi, triglicerida i kolesterola, bez vidljivih nuspojava. Jabučni ocat dobiva se iz fermentiranih jabuka i sadrži ponajprije octenu kiselinu, ključni aktivni sastojak. Dokazano je da octena kiselina može inhibirati enzim odgovoran za razgradnju šećera, potencijalno regulirajući razinu glukoze u krvi nakon unosa ugljikohidrata. Postoje dokazi koji sugeriraju da jabučni ocat može produljiti pražnjenje želuca, pridonoseći povećanju sitosti.

Iako se jabučni ocat u malim dozama čini relativno sigurnim, savjetuje se oprez u pogledu njegovog mogućeg utjecaja na zubnu caklinu i razinu šećera u krvi, osobito u kombinaciji s drugim lijekovima. Unatoč obećavajućim rezultatima, jabučni ocat ne bi trebao zamijeniti utvrđene strategije mršavljenja poput uravnotežene prehrane, tjelovježbe i odobrenih lijekova. Organski, nefiltrirani jabučni ocat sadrži tamniji talog, koji mu daje zamućen izgled kad ga protresete. Neki vjeruju da je upravo talog izvor većine zdravstvenih blagodati jabučnog octa. To su zapravo fermentirajuće bakterije i njihov bezopasni otpad koji se stvara kada u bocu uđe zrak.

Za pripremu octa najbolje su kisele nedozrele jabuke. Jabuke izrežemo i stavimo da uvenu u posudu otprilike tjedan dana. Izvažemo jabuke, izmjerenoj težini u kilogramima odgovara ista količina mlake vode u litrama kojom prelijemo narezane jabuke. Pokrijemo i ostavimo na toplom mjestu sve dok jabuke ne provriju. Ako dulje vrijeme jabuke ne vriju, dodajte malo šećera i tople vode. Kad završi vrenje, procijedimo i nalijemo u boce. Boce začepimo. Držimo boce na umjerenoj temperaturi. Ako se u bocama pojavi talog, ponovno procijedimo. J.Kn.
Možda ste propustili...

PREMA ANALIZI INSTITUTA MAX PLANCK

Osobe koje vole plesati su otvorenije

MULTIVITAMINI NE PRODULJUJU ŽIVOTNI VIJEK

Organizmu treba dovoljno raznolikih hranjivih tvari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana