Regija
KREŠIMIR KAŠUBA GRADONAČELNIK NAŠICA

Zadovoljstvo mi je vidjeti sreću u očima sugrađana, od najmlađih do najstarijih
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Osim kapitalnih projekata, Grad je proporcionalno ulagao i u sva naselja
NAŠICE - U povodu obilježavanja Dana grada Našica i blagdana sv. Antuna Padovanskog o ostvarenim projektima i investicijama te planovima za budućnost razgovarali smo s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom.

Našice 795. rođendan i Dan grada proslavljaju u ozračju brojnih događanja. Što biste izdvojili kao najznačajnije?

- Kao i svake godine, obilježavanje Dana grada traje cijeli lipanj i imamo mnoštvo manifestacija. Obilježavanje Dana grada velik je događaj za Našice, koje imaju povijesnu, kulturnu, sportsku i gospodarsku tradiciju. Tih dana želimo promovirati naš grad kao ugodnu sredinu življenja. Želimo da bude svečano i dostojanstveno te da Našičanke i Našičani, ali i gosti koji će posjetiti grad, uživaju u manifestacijama. Program je iz godine u godinu raznovrsniji, događaji maštovitiji. Trudimo se da bude za sve generacije i za svačiji ukus, odnosno da zadovolji raznolike zahtjeve. Startali smo motosusretom, završit ćemo memorijalnim turnirom u boćanju, a između je niz sadržaja. Samo protekli vikend, prije središnjeg obilježavanja Dana grada, imali smo jedanaest aktivnosti. Ono što bih ove godine posebno izdvojio, osim središnjeg obilježavanja Dana grada koje je na blagdan sv. Antuna Padovanskog, koncertna su i glazbena događanja. Na ljetnoj pozornici kod dvorca Pejačević očekuju nas koncerti Marka Škugora, Klape Rišpet i Slavonskih lola, a bit će održana i Antunovska rock-večer. Naravno, jedan od važnijih koncertnih događanja nastup je Tamburaškog društva ‘‘Dora Pejačević‘‘ Našice i solista, ali i mažoretkinja "Dora" te Plesnog studija Shine.

Za svečanu sjednicu Gradskog vijeća odabran je dvorac Pejačević.

- Naš prvi investicijski ciklus okončan je krajem prošle godine završetkom projekta obnove kulturne i prirodne baštine. Projekt je obuhvatio obnovu Velikog dvorca ili dvorca Pejačević, Malog dvorca ili dvorca Marka Pejačevića, Grögerove vile, Trga Franje Tuđmana, Trga Isidora Kršnjavoga i Aleje lipa. Taj veliki i značajni projekt promijenio je vizuru grada, a posebno smo ponosni na obnovu dvorca Pejačević. Zato smo htjeli svečanu sjednicu Gradskog vijeća imati u obnovljenom dvorcu, u višenamjenskoj dvorani. Nakon sjednice, naši uzvanici moći će prošetati dvorcem kroz svih pet etaža te u ugodnom ambijentu upoznati našičku kulturno-povijesnu priču.

Turizam


Kada spominjemo kulturno-povijesnu baštinu, što se radi i planira na njezinu promicanju, a time i razvoju turizma?

- Prije tri godine, na početku mandata, postavili smo jasan cilj, a to je da u organizaciji Grada i Turističke zajednice, ali i različitih udruga, institucija i ustanova, imamo događanja koja će promovirati Našice, ali i kvalitetu življenja. Ono što se pokazalo jako dobrim potezom i nakon tri godine je prešlo u tradiciju jest manifestacija Večer vina u Perivoju. Tom manifestacijom, koja donosi zanimljivu priču o obitelji Pejačević koju nam dočaravaju kostimirani djelatnici Zavičajnog muzeja i članovi HKD-a Lisinski, a kroz vinsku šetnju perivojem, nastojimo promovirati važne povijesne vrijednosti, našičke vinare te kulturu pijenja vina. Iznimno važna promidžbena povijesna priča jest i Viteška priča, manifestacija koja se održava u prigradskom naselju Martinu kod templarske crkvice sv. Martina, koja je jedina sačuvana templarska građevina u Hrvatskoj. Iznimno je važna manifestacija i festival Dani slavonske šume, koja je najdugovječnija i najprepoznatljivija manifestacija, a promovira našičku gospodarsku priču. Središnji je događaj festivala prezentacija vještina šumarskih radnika, ali manifestacija ima znanstvenu, kulturnu, sajmenu, gastronomsku i zabavnu dimenziju. Bitne su manifestacije i Antunovo, odnosno obilježavanje Dana grada, te Advent. Prije četiri godine osmislili smo novi koncept Adventa, koji svaki put zablista u punom sjaju. Sve te manifestacije aduti su za razvoj turizma.

Kako biste opisali proteklo razdoblje za Našice, od prošlog do ovogodišnjeg Dana grada?

- Bio je iznimno trnovit put. Grad Našice ima tri iznimno velika investicijska ciklusa, financirana europskim, nacionalnim i županijskim sredstvima, a najmanje gradskim. Uspjeli smo završiti višegodišnji i višemilijunski projekt obnove kulturno-prirodne baštine u vrijednosti 13 milijuna eura, unatoč pandemiji COVID-a i ekonomskim krizama. Drugi je značajan projekt, koji će biti gotov do kraja ove godine, aglomeracija. Stvaramo temeljnu komunalnu infrastrukturu tako da do svakog kućnog praga dovedemo pitku vodu i odvodimo otpadne vode. To je povijesno i financijski najveći projekt vrijedan 30 milijuna eura. Osim tih kapitalnih projekata, Grad je proporcionalno ulagao i u prigradska naselja koliko god je to moguće iz gradskog proračuna te povlačenjem sredstava. U naseljima smo ulagali u društvene i vatrogasne domove, mrtvačnice te svlačionice na nogometnim igralištima.

Centar za starije


Jedan je od važnijih projekata Centar industrijske zone. O čemu je riječ?

- Centar industrijske zone, investicijske vrijednosti 1,5 milijuna eura, predstavlja temelj za mlade poduzetnike koji trebaju osigurati svoju početnu poziciju, a mi ćemo im to omogućiti. Osigurat će im se besplatno korištenje poslovnih prostora u Centru sve dok ne steknu poduzetničke vještine, ali i financijske temelje da se mogu osamostaliti i krenuti u vlastitu poduzetničku priču. Očekujemo da će gradnja Centra završiti za nekoliko mjeseci. Proteklih godina vidljiv je lagan, ali stalan porast broja obrta, dok je u 2023. zabilježen porast broja obrtnika za osam posto. Ta brojka svakako ulijeva optimizam.

Ono što se čekalo dugi niz godina jest Centar za starije osobe. Kada kreće ta investicija?

- Ta investicija, čija je vrijednost 11,5 milijuna eura, trebala bi započeti u rujnu i završiti za dvije godine. Centar će imati smještajne kapacitete za nepokretne i slabije pokretne osobe te za oboljele od Alzheimerove bolesti. Pružat će i usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoći u kući. Centar je zajednički projekt Osječko-baranjske županije i Grada Našica.

Kakvi su planovi za nadolazeće godine?

- To su novi dječji vrtić, Centar za integraciju i razvoj te Športsko-rekreacijski centar. Izgradnja vrtića u gradskom kvartu Urbarija treba uskoro početi. Vrtić će biti kapaciteta 100 djece jasličke i vrtićke dobi. Na taj način riješit ćemo problem neupisane djece. Za Športsko-rekreacijski centar u partnerskim smo odnosima sa Županijom i Nexeom d. d. Planirana je gradnja teniskih terena, sportske dvorane i bazena te sam siguran da ćemo u bližoj budućnosti krenuti u realizaciju. Centar za integraciju i razvoj planiran je u bivšoj tekstilnoj tvornici u Markovcu Našičkom. To je zapuštena državna zgrada i u završnoj smo fazi postupka darovanja nekretnine Gradu. Osigurali smo sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Nakon obnove, zgrada će postati multifunkcionalni prostor. Jedan dio objekta bit će namijenjen za skrb i brigu o osobama s intelektualnim poteškoćama i tjelesnim oštećenjima svih uzrasta, njihovu rehabilitaciju i socijalizaciju, dok će drugi dio objekta biti namijenjen radu s mladima, s naglaskom na edukacije u području novih tehnologija i IT industrije. Osim toga, izrađen je projekt uređenja jezera Lapovac, koje je u vlasništvu Hrvatskih voda, a ribolovnom zonom upravlja ŠUD Šaran. U bližoj budućnosti zajedno s vlasnikom tražit ćemo financijske mogućnosti za uređenje Lapovca. Valja istaknuti kako će se na Lapovcu u rujnu održati Svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu, ali i podsjetiti da su našički ribiči prije nekoliko godina bili svjetski prvaci.

Ponovna kandidatura


Mandat vam traje još godinu dana. Mislite li da ćete uspjeti realizirati sve što ste najavili?

- Ovo je iznimno zahtjevan i odgovoran posao. Kao i u svakom poslu koji radiš srcem, dušom i strašću, jedan mandat je malo da bi se ostvarilo sve zamišljeno. Četiri godine svakako nisu dovoljne za ostvarenje svega onoga što je tim na čijem sam čelu zamislio.

Dakle, planirate se kandidirati za novi mandat?

- Da, ponovno ću se kandidirati za gradonačelnika Našica kako bih mogao nastaviti projekte i investicije.

Vaša poruka sugrađanima za Dan grada?

- Dan grada proslavimo dostojanstveno uz želje da zajedno, predano i ustrajno pridonosimo razvoju i boljitku našega grada. Ponosan sam na zajedništvo koje vidim u gradu, a najveće mi je zadovoljstvo vidjeti sreću u očima sugrađana, od najmlađih do najstarijih. Drage sugrađanke i sugrađani, sretan vam Dan grada Našica i blagdan svetoga Antuna Padovanskog. Nastavljamo raditi za ljepše i ugodnije Našice.

Snježana Fridl
Mladi poduzetnici moći će besplatno koristiti prostore u Centru industrijske zone dok se ne osamostale

Možda ste propustili...

RADOVI U OKRUGLJAČI VRIJEDNI 180.000 €

Obnovljena i opremljena, škola najesen čeka đake

POLICIJA POZVALA MEDIJE NA SURADNJU

Samo promet “u negativi”

U DOMU UMIROVLJENIKA OKUPILO SE 15 BELARTOVACA

Likovna kolonija u čast Dragutina Gibičara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

U PEDAGOŠKOM ŠUMSKOM CENTRU ODRŽAN PRVI KAMP ZA DJECU

Sretno djetinjstvo s manje
ekrana: Djeca su uživala u
igri i radionicama u prirodi