Regija
INVESTICIJE HRVATSKIH VODA

Nova poslovna zgrada, popravak nasipa, dva sustava navodnjavanja
Objavljeno 12. lipnja, 2024.
Gradnja sustava navodnjavanja trebala bi osigurati natapanje 1273 hektara poljoprivrednog zemljišta
DONJI MIHOLJACVodnogospodarska ispostava Karašica-Vučica u Donjem Miholjcu prostor koji sada koristi na Trgu Ante Starčevića 9 zamijenit će useljenjem u novu zgradu u Ulici Stjepana Radića, čija je izgradnja u tijeku.

Poslovna zgrada imat će dvije etaže s dizalom, u njoj će biti uredski prostor za djelatnike Vodnogospodarske ispostave, prostor za vodočuvare, garaža za vozila te spremište za pumpe i opremu za zaštitu od štetnog djelovanja. Uz to, imat će i dvoranu za sastanke, prostor za arhivu, garderobu, strojarnicu i sanitarne čvorove. Zgrada s radnim, garažnim i spremišnim prostom površine je gotovo 710 četvornih metara.

Vrijednost radova iznosi 1,81 milijuna eura (uračunan PDV), a cijena nadzora je 24.719 eura s PDV-om. Kako navodi službenik za informiranje u Hrvatskim vodama Danko Biondić, radovi su počeli u studenome 2022., a trebali bi biti gotovi do kraja ove godine. Povjereni su zajednici ponuditelja, čiji su članovi Gradnja i Cras, tvrtke iz Osijeka.

Osim te investicije, u skladu s razvojnom i planskom dokumentacijom Hrvatske vode pripremaju i druga kapitalna ulaganja na području Donjeg Miholjca i okolice. Planirana su dva sustava navodnjavanja koja će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na području Miholjštine. Sustavima se želi pomoći poljoprivrednicima, posebno sada, u vremenima izazovnih klimatskih promjena.

Sustav navodnjavanja Miholjac - Viljevo natapat će 682 hektara poljoprivrednog zemljišta. Voda za navodnjavanje osigurat će se njezinim zahvaćanjem na lijevoj obali kanala Karašica - Drava. Sustav navodnjavanja sastojat će se od zahvatne građevine, crpne stanice i pripadajuće trafostanice te tlačnog razvodnog cjevovoda u dužini od 28.450 metara s hidrantima i zasunskim oknima.

Sustav navodnjavanja Miholjački Poreč obuhvaća 591 hektar poljoprivrednog zemljišta. Za potrebe navodnjavanja tog područja predviđen je zahvat vode na desnoj obali rijeke Drave. Kako bi se osigurale dostatne količine vode za navodnjavanje projektnog područja, predviđena je izgradnja zahvatne građevine, crpne stanice s pumpama, trafostanice i cjevovoda u dužini od 17.250 metara.

- Za oba sustava navodnjavanja izrađeni su glavni projekti i u tijeku je ishođenje građevinskih dozvola. Suinvestitori su Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode - naveo je Danko Biondić.

Na području Donjeg Miholjca planiran je i popravak nasipa Hobođ - Zabara, a u tijeku je izrada elaborata. Za potrebe sanacije nasipa u planu je izmuljenje i vađenje zemljanog materijala iz Stare Drave. Taj posao, koji uključuje i prijevoz materijala do mjesta ugradnje, stajat će 258.750 eura s PDV-om.

Inače, na miholjačkom području izgrađeni su nasipi za zaštitu od poplava kod naselja Sveti Đurađ te su sanirani postojeći ljetni nasipi Konopljište i Karaula kod naselja Viljevo. Vrijednost zahvata na tim hidrotehničkim građevinama iznosila je 1.140.996 eura, od čega je 881.277 eura financirano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Snježana Fridl
Odvodnja vrijedna 36,6 milijuna eura
U suradnji Grada Donjeg Miholjca, Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja provest će se projekt ‘’Razvoj vodnokomunalne infrastrukture na uslužnom području Miholjačkog vodovoda’’ ukupne vrijednosti 36,6 milijuna eura. Projekt obuhvaća odvodnju u naseljima Sveti Đurađ, Viljevo, Rakitovica i Magdenovac, te vodoopskrbu u naselju Krunoslavlje.

Možda ste propustili...

KADETSKE EKIPE UDICE I SMUĐA NA KUPU HRVATSKE U NOVSKOJ

Osvojili srebrne i brončane medalje

U PEDAGOŠKOM ŠUMSKOM CENTRU ODRŽAN PRVI KAMP ZA DJECU

Sretno djetinjstvo s manje ekrana: Djeca su uživala u igri i radionicama u prirodi

ZAVRŠENO UREĐENJE I OPREMANJE DJEČJEG VRTIĆA

Upisana sva djeca, zapošljavaju još 4 odgajatelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNAŽNO NEVRIJEME ZAHVATILO GRABOVAC

Vjetar podigao krovove i garažu te rušio stabla

2

U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Izložba povijesnih haljina od papira

3

20. NATJECANJU ORAČA ODRŽANO JE NA NJIVI AGRO-TOVARNIKA

Najbolje su brazde izorali Marko Jelić i David Aleksa