Osijek
SPORAZUM O SURADNJI CARNET-A I CNZD-A

Za sigurnije online
okruženje za djecu
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Ramljak: Sporazum je ključan korak u našoj misiji osiguravanja sigurnog online okruženja za djecu i mlade
Potpisivanjem sporazuma o suradnji između Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacije koja predvodi nacionalni Centar za sigurniji internet, ostvaren je važan korak prema stvaranju sigurnijeg online okruženja za djecu i mlade, kao i jačanju zajedničkih aktivnosti potpisnika u području prevencije zlostavljanja i nestanka djece.

U sklopu suradnje CARNET će pružiti tehničku podršku i resurse Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, a Centar će koristiti svoje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima kako bi zajedno razvili inovativne edukativne programe i inicijative.

Povezivanje dionika


- Potpisivanje sporazuma o suradnji između CARNET-a i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu vezanih uz aktivnosti Centra za sigurniji internet veliki je korak u povezivanju svih ključnih dionika koji imaju važnu i odgovornu ulogu u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Međusobnim povezivanjem i razmjenom iskustava možemo brže i inovativnije odgovoriti na sve izazove koje nam budućnost donosi glede stvaranja sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu - rekao je osnivač i voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

- CARNET već dugi niz godina posvećeno radi na podizanju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti. Potpisivanje Sporazuma ključan je korak u našoj misiji osiguravanja sigurnog online okruženja za mlade jer sigurnost na internetu nije samo individualna odgovornost nego i zajednička obveza. Suradnjom s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu želimo postići važan napredak u zaštiti naše djece i osigurati im sigurniju digitalnu budućnost - kazao je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz. Cilj je ove suradnje osnažiti djecu i mlade znanjem i alatima potrebnim za sigurnu i odgovornu uporabu interneta, kao i podržati roditelje i nastavnike u njihovim naporima da zaštite djecu od različitih opasnosti koje se mogu pojaviti online.

Panel-rasprava


Uz potpisivanje sporazuma održana je i panel-rasprava pod nazivom Nove prilike za jačanje kibernetičke sigurnosti na kojoj su svoja iskustva, predviđanja, ali i kritike otkrili stručnjaci ispred vodećih udruženja i organizacija koje se bave različitim aspektima kibernetičke sigurnosti. Panelisti su bili osnivač i voditelj Centra za sigurniji internet Tomislav Ramljak, predsjednik Hrvatskog instituta, prof. dr. sc. Drago Žagar, ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz, članica Programskog odbora konferencije Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti Martina Dragičević i pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT Nataša Glavor.

U raspravi su se dotaknuli najčešćih vrsta kibernetičkih incidenata, najvećih izazova u zaštiti djece na internetu i trenutne situacije u Hrvatskoj o tom pitanju. Dodatno su istaknuli s kojim se izazovima susreću male i srednje tvrtke te nevladin sektor i što se sve može učiniti radi bolje zaštite djece i mladih, ali i obrazovanja stručnjaka koji rade s njima. Posebnu je pozornost u raspravi dobio i CARNET-ov projekt BrAIn, koji je započeo prošle godine u rujnu, a kojem je cilj pridonijeti kvaliteti i duljini vremena koje učenici provode u odgojno-obrazovnom procesu kroz integraciju digitalnih tehnologija za uspostavu personaliziranog pristupa učenju i poučavanju te kroz razvoj kurikuluma i digitalnog obrazovnog sadržaja iz područja digitalnih tehnologija u nastajanju.

Podsjetimo, savjetovalište Centra za sigurniji internet, otvoreno u ožujku ove godine, već je postalo ključno mjesto za pružanje podrške i savjeta roditeljima, djeci i nastavnicima.

Ivan Alilović
BESPLATNE SAVJETODAVNE LINIJE
Od 2015. godine Centar je član međunarodne organizacije Insafe, koja koordinira radom Helpline besplatne savjetodavne linije centara za sigurniji internet diljem EU-a. Savjetodavna linija namijenjena je roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima, djelatnicima u sustavu socijalne skrbi i djeci za poteškoće koje su povezane s digitalnim svijetom. Broj telefonske linije je 0800 606 606, a dostupna je svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Centar vodi i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja poput materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece, govora mržnje, rasne i druge diskriminacije koji je moguće anonimno prijaviti ispunjavanjem obrasca na njihovoj web-stranici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana